Nokia 5800 XpressMusic με οθόνη αφής, το “iPhone” της Nokia

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Nokia παρουσίασε το Nokia 5800 XpressMusic, το πρώτο της «mass-market» κινητό με οθόνη αφής. Η υπόσχεση της φινλανδικής εταιρείας για την «ευαισθητοποίηση» της δημοφιλούς πλατφόρμας S60 έγινε επιτέλους πραγματικότητα και μάλιστα με μία συσκευή, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό – γεγονός που θα της επιτρέψει θεωρητικά να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις της και να διατηρήσει τη διαφορά της από τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς. Μολονότι οι ιδιαίτερα απαιτητικοί χρήστες δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν από τα τεχνολογικά γνωρίσματα του Nokia 5800 XpressMusic, δεν θα πρέπει να απογοητευθούν καθώς η ανακοίνωσή του σηματοδοτεί ουσιαστικά και την είσοδο της πλατφόρμας S60 στην κατηγορία των «touch-friendly» πλατφόρμων για «έξυπνα» τηλέφωνα.

Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας «XpressMusic», το νεότερο μοντέλο της φινλανδικής εταιρείας απευθύνεται ως επί το πλείστον στους φίλους της μουσικής. Πρόκειται για μία από τις πρώτες συσκευές της Nokia, η οποία υποστηρίζει την πολλά υποσχόμενη υπηρεσία Comes With Music, η οποία θα επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση στη… μουσική για ένα έτος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το νέο κινητό ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, τα οποία θα επιτρέψουν στους χρήστες του να απολαύσουν εν κινήσει τα τραγούδια των αγαπημένων τους καλλιτεχνών: αρκετή μνήμη, ισχυρά και δυνατά ηχεία και εύκολος συγχρονισμός δεδομένων. Παράλληλα, είναι και ένα εύχρηστο τηλέφωνο, το οποίο θα επιτρέψει με ένα ουσιαστικά… άγγιγμα την πρόσβαση στις σημαντικότερες επαφές και το περιεχόμενο. Το πιο ενδιαφέρον γνώρισμα του τηλεφώνου δεν θα μπορούσε φυσικά να ήταν οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την ευαίσθητη στην αφή οθόνη του. Η ύπαρξή της επέτρεψε τη δημιουργία της καινοτομικής «Media Bar», ένα πρακτικό αναδυόμενο menu, το οποίο καθιστά εφικτή την άμεση πρόσβαση στη μουσική και την ψυχαγωγία, όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα κομμάτια, τα βίντεο και τις φωτογραφίες. Η «Media Bar» προσφέρει επίσης απευθείας πρόσβαση στο Web, αλλά και στην online διαμοίραση περιεχομένου. Ένα ακόμη προτέρημα της συσκευής είναι ότι υποστηρίζει την προβολή περιεχομένου μορφής Flash και κατά συνέπεια οι χρήστες του θα μπορούν να απολαύσουν ολοκληρωτικά το Web και όχι μόνο ένα τμήμα του. Φυσικά, η συσκευή ενσωματώνει και όλα τα απαραίτητα συστατικά, τα οποία συναντώνται συνήθως σε διάφορα music phones: 8GB εσωτερικής μνήμης για την αποθήκευση έως και 6.000 tracks, υποστήριξη όλων των δημοφιλών ψηφιακών φορμά, υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών, καθώς και γραφικός ισοστασθμιστής ήχου. Το κινητό διαθέτει επίσης και στερεοφωνικά ηχεία, για την αναπαραγωγή… surround ήχου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανταγωνιστών της, η Nokia δεν θα μπορούσε παρά να επιτρέψει στους χρήστες του νέου της τηλεφώνου να έχουν τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο μουσικό κατάλογο του «ηλεκτρονικού» της «δισκοπωλείου» (Nokia Music Store). Με την χρήση της κατάλληλης εφαρμογής είναι δυνατό το ξεφύλλισμα της λίστας όλων των διαθέσιμων μουσικών άλμπουμ και κομματιών, αλλά και η αγορά τους. Με τη βοήθεια του λογισμικού Nokia Music PC για Η/Υ, επιτρέπεται ο εύκολος συγχρονισμός της μουσικής, αλλά και η μεταφορά τραγουδιών στο κινητό με ένα απλό drag and drop.

Εκτός από τη Media Bar, το Nokia 5800 XpressMusic διαθέτει και μία… Contacts Bar, η οποία παρουσιάζεται στην οθόνη σε κατάσταση αναμονής και μπορεί να περιέχει έως και 4 «αγαπημένες» επαφές. Αγγίζοντας την καθεμία από αυτές παρουσιάζεται μία λίστα με το πρόσφατο ιστορικό επικοινωνίας: γραπτά μηνύματα, emails, κλήσεις, φωτογραφίες, καθώς και τυχόν ενημερώσεις του προσωπικού τους blog. «Καθώς πρόκειται για το πρώτο κινητό της Nokia με οθόνη αφής, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το Nokia 5800 XpressMusic μεταμορφώνει το user interface σε… human interface, επιχειρώντας να υπογραμμίσει τη σημαντικότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Για παράδειγμα, προσθέσαμε στο κινητό την Contacts Bar, η οποία υποδύεται το ρόλο ενός ψηφιακού RSS feed της προσωπικής ζωής των χρηστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Jo Harlow, αντιπρόεδρος της φινλανδικής εταιρείας.

Η οθόνη αφής του τηλεφώνου έχει διαγώνιο 3,2 ιντσών και λόγο διαστάσεων 16:9, ώστε να επιτρέπει την πραγματικά απολαυστική προβολή multimedia περιεχομένου, όπως για παράδειγμα βίντεο στην ταχύτητα των 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα των 3,2 megapixel με το φακό της Carl Zeiss, καθιστά εφικτή την καταγραφή βίντεο σε ανάλυση VGA. Με ένα απλό άγγιγμα, οι εικόνες και τα βίντεο είναι δυνατό να διαμοιραστούν με την online κοινότητα, με τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το Share on Ovi, το Flickr και το Facebook. Ακόμη και οι μουσικές λίστες αναπαραγωγής μπορούν να αποσταλούν είτε online, είτε μέσω MMS και Bluetooth. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εισαγωγή κειμένου μπορεί να γίνει με εικονικό αλφαριθμητικό keypad, εικονικό QWERTY πληκτρολόγιο, γραφίδα (stylus) ή ακόμη και με μία… μουσική πένα (plectrum).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας, το Nokia 5800 XpressMusic θα φθάσει στις προθήκες των καταστημάτων το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το κόστος του θα είναι περίπου 279 ευρώ – χωρίς φόρους. Η πρόσβαση στην υπηρεσία Comes With Music θα επιτραπεί στις αρχές του επόμενου έτους. Περισσότερες πληροφορίες για το Nokia 5800 XpressMusic μπορείτε να βρείτε στη συνοπτική παρουσίαση, που φιλοξενείται στο MyPhone.gr

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook