Η Nokia είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Greenpeace για τον καλύτερο διαχειριστή που σέβεται το περιβάλλον την πρώτη θέση κέρδισε η φιλανδική Nokia, κατέχοντας 7 στους 10 βαθμούς στον τελευταίο οδηγό της Greenpeace “Guide to Greener Electronics”, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα. Την θέση αυτή κατάφερε να την κατακτήσει λόγω των νέων, περισσότερο βελτιωμένων πρακτικών ανακύκλωσης στην Ινδία.

Μία θέση πιο κάτω κατέλαβε η κορεάτικη Samsung με 5,9 βαθμούς λόγω της ενεργειακής αποδοτικότητας των προϊόντων της. Στις επόμενες θέσεις 4 και 5 βρίσκεται η Sony Ericsson και η Sony, οι οποίες στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν πάρει τις πρώτες 2 θέσεις. Οι δύο αυτές εταιρίες έχουν από 5,3 βαθμούς κάθε μία και έτσι κατάφεραν να μείνουν στην 5άδα, αφού έχουν αποσύρει επικίνδυνα κατασκευαστικά υλικά όπως αντιμόνιο, βηρύλλιο και φθαλοκυανίνη από τις αρχές του 2008. Από την άλλη μεριά η τόσο γνωστή εταιρεία Philips δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα, αφού συγκέντρωσε μόλις 4,3 βαθμούς. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι γιατί η συγκεκριμένη εταιρία, όπως και κάποιες άλλες κάνουν πολύ λίγες δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση και τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ενώ ισχυρίζονται πως οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος ανακύκλωσης των παλαιών και κατεστραμμένων προϊόντων.

Επιπλέον η Apple με 4,1 βαθμούς βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά στην κατάταξη, παρόλο που έχει καταργήσει προϊόντα που περιέχουν BFRs, PVC και υδράργυρο και γι’αυτό το λόγο έχει επικροτηθεί. Παρόλ’αυτά όμως τα gadgets της εταιρίας δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης ενθαρρύνεται η αγορά νέων προϊόντων αφού η αντικατάσταση των μπαταριών είναι πολύ ακριβή.

Η οργάνωση της Greenpeace δήλωσε ότι: “Είναι κρίσιμο το ότι οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή των περισσοτέρων προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Παράλληλα, βαθμολογούμε εταιρείες με βάση τη δέσμευση που επιδεικνύουν για την κατάργηση τοξικών ουσιών”. Τέλος πρόσθεσε ότι περίπου το 2% του διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην παγκόσμια βιομηχανία Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει και η εξάπλωση προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια.