Ο καιρός επηρεάζει σώμα και πνεύμα!

Ο αέρας προκαλεί στρες. Ο καύσωνας αυξάνει τις αυτοκτονίες. Η βροχή παχαίνει! Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καιρός στην υγεία του ανθρώπου, πολλές από τις οποίες δεν επηρεάζουν μόνο τη σωματική υγεία, όπως οι κλασικοί πόνοι στις αρθρώσεις που εμφανίζονται λόγω της υγρασίας, αλλά και την πνευματική.

H βροχή βάζει εμπόδια στη δίαιτα

– Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, ο βροχερός καιρός βάζει εμπόδια σε όσους κάνουν δίαιτα. Όπως διαπίστωσαν, οι υπέρβαροι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία δημιουργείται όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο. Η ποσότητα της βιταμίνης D στο αίμα επηρεάζει τη λειτουργία της λεπτίνης, της ορμόνης που «ενημερώνει» τον εγκέφαλο πότε το στομάχι είναι γεμάτο. Σύμφωνα με την έρευνα, η λεπτίνη που παράγουν οι παχύσαρκοι είναι λιγότερη κατά το ένα δέκατο σε σχέση με εκείνη που παράγει ο οργανισμός όσων έχουν φυσιολογικό βάρος.

– Οι παλιές πληγές δεν πονάνε μόνο όταν τις… ξύσει κανείς, αλλά και εξαιτίας της βροχής. Όπως εξηγεί ο δρ Ανταμ Κάρεϊ, σύμβουλος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας, αυτό πιθανόν συμβαίνει λόγω της απότομης πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία δείχνει ότι θα ακολουθήσει καταιγίδα. «Όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει, μπορεί να προκαλέσει συστολή και διαστολή του ιστού. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο ιστός των πληγών δεν είναι ελαστικός αλλά πυκνός και άκαμπτος, το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση τραβήγματος που μπορεί να καταλήξει σε πόνο» λέει.

Αυτοκτονίες λόγω της ζέστης!

– Μπορεί ο μουντός καιρός να κατηγορείται ότι προκαλεί μελαγχολία, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζέστη μπορεί να κάνει χειρότερα πράγματα, αφού εξαιτίας της αυξάνονται οι αυτοκτονίες! Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, οι επιστήμονες του οποίου μελέτησαν 50.000 περιπτώσεις αυτοκτονιών που έγιναν στο διάστημα 1993-2003, οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 18 βαθμούς. «Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται όταν ο άνθρωποι έχουν πιει και αυτό συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι, που ο καιρός είναι ζεστός» λέει η δρ Τζαν Γουάιζ, σύμβουλος Ψυχιατρικής, συμπληρώνοντας ότι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν η ζέστη και ο καύσωνας είναι κούραση και εξάντληση, κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει να ζουν με τέτοιον καιρό.

Το κρύο προκαλεί εγκεφαλικά

– Όπως αναφέρει η «Daily Mail», περίπου 20.000 άνθρωποι στη Βρετανία πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών που σχετίζονται με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια θεωρία που να αποδεικνύει αυτό το φαινόμενο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο προκαλεί στένωση των αρτηριών περιορίζοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας το οξυγόνο που φτάνει στην καρδιά. Επίσης το κρύο κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο έντονα, καθώς χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για το εγκεφαλικό, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου «Τζον Μουρς» στο Λίβερπουλ, το κρύο πυκνώνει το αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας και εγκεφαλικής θρόμβωσης.

Το σώμα δέχεται επίθεση από τον αέρα

– Όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, το σώμα αντιδρά όπως όταν δέχεται επίθεση, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα ανάλογα αντανακλαστικά, τα οποία αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς και τα έντονα συναισθήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις περιπτώσεις άγχους. Ο αέρας αυξάνει και τις ημικρανίες, καθώς επηρεάζει τον υποθάλαμο, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ορμονών. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κάλγκαρι στον Καναδά, αυτό μπορεί να προκαλέσει συστολή ή διαστολή των αγγείων στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να προκαλείται ο πόνος που σχετίζεται με την ημικρανία.

Υγρασία, η χαρά των βακτηρίων

– Εκτός από τους γνωστούς πόνους στις αρθρώσεις, η πολλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει και ωτίτιδα, καθώς το κανάλι του αφτιού υγραίνεται ευκολότερα. Όπως εξηγεί η δρ Καθ Γουάιτ στην «Daily Mail», το τελευταίο δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες (ζεστό και υγρό περιβάλλον) για την ανάπτυξη βακτηρίων.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook