Πλαστικά παπάκια ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι επιστήμονες της NASA θέλησαν να μελετήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν είναι ρίχνοντας 90 πλαστικά παπάκια σε τρύπες του πιο γρήγορα μετακινούμενου παγετώνα της Γροιλανδίας και συγκεκριμένα στον Jakobshavn Glacier της Baffin Bay, μεταξύ Γροιλανδίας και Καναδά. Όλα τα παιχνιδάκια είχαν προσημειωθεί με τις λέξεις “science experiment”, δηλαδή επιστημονικό πείραμα, και “reward” σε τρεις γλώσσες, μαζί με μια διεύθυνση e-mail.

Αν βρεθούν τα παπάκια, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για την κίνηση του νερού μέσα από τον πάγο και για την κίνηση των ίδιων των παγετώνων. Παρόλ’αυτά οι επιστήμονες είναι ανίκανοι να πουν για πιο λόγο αυξάνεται η ταχύτητα του παγετώνα το καλοκαίρι και κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Μια θεωρία γι’ αυτή την αύξηση είναι το λιώσιμο του πάγου της επιφάνειας του παγετώνα από τον καλοκαιρινό ήλιο, δημιουργώντας έτσι μικρές λίμνες που ρέουν στις σωληνοειδείς τρύπες του παγετώνα ονομαζόμενες Moulins, οι οποίες μεταφέρουν μερικό νερό στον πάτο του παγετώνα, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό για να επιταχύνει τη μετακίνηση του πάγου προς την ακτή.

Ο παγετώνας Jakobshavn θεωρείται ότι είναι η πηγή του παγόβουνου, το οποίο βύθισε τον Τιτανικό το 1912 και είναι πολύ σημαντικό για του ερευνητές αφού απαλλάσσει περίπου 7% απ’όλο τον πάγο που προέρχεται από την Γροιλανδία. Ο Alberto Behar του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια δηλώνει πως κανένα από τα παπάκια δεν έχει αναφερθεί ακόμα. “Δεν έχουμε ακούσει τίποτα ακόμα, αλλά μάλλον θα πάρει κάποιο καιρό μέχρι κάποιος να το βρει και να αποφασίσει να μας στείλει μήνυμα οτί το βρήκε. Αυτές είναι θέσεις που είναι αρκετά μακρινές και έτσι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να περπατούν εκεί γύρω.”

Κοινοποιήστε στο Facebook