Τα σημάδια της κατάθλιψης

Είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε συμπτώματα της κατάθλιψης χωρίς να είμαστε ειδικοί; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια σημάδια ώστε να βοηθήσουμε τους οικείους μας να ξεπεράσουν την άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή να τους μιλήσουμε ώστε να δεχθούν τη βοήθεια ειδικού και τελικά τη θεραπεία; Εάν τελικά δεν το αναγνωρίσουμε εμείς και δεν τους βοηθήσουμε, τότε ποιος θα το κάνει;

Συχνά ακούμε πως κάποιος «τον τελευταίο καιρό είναι… μελαγχολικός», αισθάνεται θλίψη ή έχει τις μαύρες του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη μπορεί να του «σπάει τα νεύρα» κάτι γενικά παραδεδεγμένα πολύ όμορφο, όπως τα αηδόνια που κελαηδούν. Ακόμη και εάν συντρέχουν ψυχοτραυματικά συμβάματα, όπως για παράδειγμα ένας θάνατος, ένας χωρισμός ή οικονομική δυσχέρεια, οι έξι μήνες αποτελούν το καθοριστικό χρονικό πλαίσιο που θα μας ωθήσει να μιλήσουμε στον οικείο μας για την αναγκαιότητα της ψυχικής στήριξης από ειδικό.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις παρουσιάζουν συγχρόνως απώλεια της libido (διάθεση για συνουσία), απώλεια βάρους και ανορεξία ή αύξηση βάρους και υπερφαγία. Ακόμη εμφανίζεται πτώση της ενεργητικότητας, εύκολη κόπωση, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, πρώιμη αφύπνιση (λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου), αϋπνία ή υπερϋπνία.

Η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες σε αναλογία 2 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες. Αυτά τα ποσοστά είναι ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη μόρφωση, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ο μύθος ότι οι «έξυπνοι και οι πλούσιοι άνθρωποι δεν παθαίνουν κατάθλιψη» αποτελεί απλώς μία λανθασμένη λαϊκή αντίληψη, αφού τα περισσότερα περιστατικά έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και ανήκουν σε μέση ή ανώτερη κοινωνική τάξη.

Ως θεραπεία προτείνεται με καλά αποτελέσματα η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, η διαπροσωπική και η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, ενώ η φαρμακευτική θεραπεία θα πρέπει να συνδυάζεται με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ο Χρήστος Καρύδης είναι ψυχίατρος, επιμελητής στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook