Carpooling: Οικονομική μετακίνηση με αυτοκίνητο

Το Carpooling είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του. Πήρε το όνομα της από τον διεθνή όρο που έχει επικρατήσει για το “μοίρασμα” μιας διαδρομής με άλλους ανθρώπους που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Για να συμμετέχετε σε αυτό το πρόγραμμα αρκεί να ανακοινώνετε το ταξίδι σας στο carpooling.gr και αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεστε τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία είναι δωρεάν, σας δίνει τον πιο οικονομικό τρόπο για να ταξιδέψετε και σας προσφέρει απλά το μέσο για να βρείτε συνταξιδιώτη.

Η ιδέα αυτής της οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 και φιλοξενήθηκε σε πολλά διαδικτυακά forums, από όπου και ξεκίνησε να γίνεται γνωστό. Μετά από 2 μήνες και λόγω της μεγάλης του απήχησης από τον τύπο και τα ΜΜΕ άρχισε να γίνεται ακόμα πιο δημοφιλής. Λόγω του σημαντικού σκοπού του, δημιουργήθηκε και η ομώνυμη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας μπορείτε να κανονίσετε τις διαδρομές σας και να λύσετε το οικονομικό σας και το οικολογικό γενικότερα πρόβλημα.

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από τρεις φοιτητές, τον Γιώργο Σακελλάρη, την Παρασκευή Τσιάρα και τη Σταυρούλα Γάτσου. Σύμφωνα με το Γιώργο: “Είναι μια ιδέα που θελήσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία από το 1990 και σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εφαρμόζεται με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. Στην Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται κίνημα με αρκετούς υποστηρικτές, ενώ στις ΗΠΑ σε πολλές Πολιτείες έχουν δημιουργηθεί λωρίδες κυκλοφορίας αποκλειστικά για αυτοκίνητα με πάνω από δύο ή τρεις επιβάτες (High Occupancy Vehicles). Η ιστοσελίδα ξεκίνησε με 10-15 άτομα, από εμάς και κάποιους φίλους μας. Τα forums, όμως, στο Ίντερνετ βοήθησαν πολύ στη διάδοση του νέου τρόπου μετακίνησης στην πόλη. Η δράση έγινε γνωστή διαδικτυακά και μέσα σε δύο μήνες τα μέλη έγιναν 100. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα μέλη μας φθάνουν τα 2.000 στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.200 μετακινούνται στην Αθήνα. Οι δε επισκέπτες του carpooling.gr φθάνουν τους 10.000 κάθε μήνα.”

Αυτή η ιδέα έχει πλέον καταλήξει σε ένα μαζικό κίνημα με πολλά πλεονεκτήματα, μερικά εκ των οποίων είναι:

  1. Η διαδρομή προς την δουλειά γίνεται πιο ευχάριστη, αφού πλέον θα έχετε και παρέα στο αυτοκίνητο.
  2. Μειώνονται τα έξοδα για βενζίνη ή για πάρκινγκ, αφού δεν θα τα πληρώνετε μόνος σας.
  3. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι ρύποι των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα θα μειώνονται, λόγω της μείωσης των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. Έχει βρεθεί πως το 62% των συνολικά εκπεμπόμενων υδρογονανθράκων, το 63% των συνολικά εκπεμπόμενων οξειδίων του αζώτου και το 80% του συνολικά εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα, οφείλεται στα Ι.Χ.
  4. Και γενικότερα είναι πιο οικονομικό από το να ταξιδεύετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.