Οι Μαλδίβες απειλούνται με εξαφάνιση

Τη δημιουργία ταμείου για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος των Μαλδίβων έχει θέσει ως προτεραιότητα της θητείας του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ. Ο Νασίντ επιδιώκει να αγοράσει γη στην οποία θα μεταφερθεί ο πληθυσμός, όταν τα νερά ανέβουν τόσο πολύ λόγω της υπερθέρμανσης, που η ζωή στα νησιά θα είναι αδύνατη.

Οι Μαλδίβες είναι από τις χαμηλότερες τοποθεσίες της υφηλίου, με το ψηλότερο σημείο τους να μην ξεπερνά τα δύο μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Τα στοιχεία των επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών στο μεταξύ για την άνοδο της στάθμης των νερών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο ΟΗΕ έχει δημοσιεύσει στοιχεία με εκτιμήσεις που προβλέπουν άνοδο της στάθμης των νερών παγκοσμίως περίπου 60 εκατοστά μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Οι Μαλδίβες περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 νησιά και κοραλλιογενείς σχηματισμούς που περιβάλλονται από τα γαλάζια νερά του Ινδικού Ωκεανού. Οι κάτασπρες αμμώδεις παραλίες, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η εξωτική χλωρίδα, συνθέτουν ένα παραδείσιο σκηνικό πολύ δημοφιλές στους τουρίστες παγκοσμίως.

Η τουριστική βιομηχανία θα είναι άλλωστε εκείνη που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του Ταμείου για την μετεγκατάσταση. Η κυβέρνηση – σύμφωνα με τα σχέδια του προέδρου – θα αγοράσει γη για τους κατοίκους σε κάποια χώρα συγγενή πολιτιστικά, όπως η Ινδία ή η Σρι Λάνκα.

Μιλώντας στο πρόγραμμα World Today του BBC, ο εκπρόσωπος του νέου προέδρου Ιμπραήμ Χουσεΐν Ζακί, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα οικολογικά προβλήματα είναι αυτά που βασικά απασχολούν τους κατοίκους των Μαλδίβων, καθώς βρισκόμαστε μόνο 0,91 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Έτσι, η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ίδια την επιβίωση των κατοίκων των νησιών» τόνισε ο Ζακί.

Σημειώνεται ότι μέσα στον προηγούμενο αιώνα, η στάθμη της θάλασσας στο Αρχιπέλαγος έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά ήδη. Ο νέος πρόεδρος φοβάται ότι κάθε νέα – έστω και μικρή άνοδος – θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των νησιών κάτω από τα νερά. Θεωρεί ότι αν δεν λάβει μέτρα οι απόγονοι των 300.000 κατοίκων θα γίνουν «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες».

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook