Πρώτοι στο κάπνισμα είναι οι Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής Ιατρικής, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης και δημοσιεύτηκε στον “Ελεύθερο Τύπο” οι Έλληνες έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στο κάπνισμα και αυτό διότι ένας στους δέκα Έλληνες έχει στον οργανισμό του ποσότητες της τοξικής ουσίας διπλάσιες από το επιτρεπόμενο όριο, που προσεγγίζεται με 8 τσιγάρα ημερησίως. Ο κύριος Μπεχράκης δήλωσε πως πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα μέτρα, παρόλο που έχουν παραταθεί χρονικά και μέχρι το 2012 που θα επιτρέπεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, εστιατόρια και μπαρ. Η έρευνα έγινε στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εκστρατείας “HELP” κατά του καπνίσματος και πήραν μέρος 7.000 Έλληνες.

Από την έρευνα αυτή αποκαλύφθηκε πως λόγω της μεγάλης ποσότητας του μονοξειδίου που απελευθερώνουν τα τσιγάρα, τα δημόσια κτήρια αποτελούν χώρους αρκετά επικίνδυνους, που θα μπορούσε κανείς να τους παρομοιάσει με θαλάμους αερίων. Πιο συγκεκριμένα το 40% του ελληνικού πληθυσμού, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης, καπνίζει, ενώ άξια αναφοράς είναι η αύξηση κατά 20% για τα τελευταία 15 χρόνια της κατανάλωσης νικοτίνης από τις γυναίκες, αντίθετα με την μείωση που ακολουθεί η κατανάλωση από άνδρες. Επιπλέον και όσον αφορά τους παθητικούς καπνιστές της Ελλάδας, φαίνεται πως συγκεντρώνουν μιάμιση φορά την μεγαλύτερη συγκέντρωση μονοξείδιου του άνθρακα στον οργανισμό τους από τη μέση συγκέντρωση των Ευρωπαίων μη καπνιστών.

Σημαντικό είναι βέβαια να πούμε πως τα αποτελέσματα αυτά δεν θα ήταν ίδια, αν είχαν εφαρμοστεί ήδη τα μέτρα ασφαλείας κατά του καπνίσματος, τα οποία θα αρχίζουν να ισχύουν από το 2010 για την Ελλάδα, ενώ σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν εδώ και χρόνια. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαίων για τα μέτρα αυτά.

Κοινοποιήστε στο Facebook