Ανθυγιεινά τρέφονται οι Έλληνες

Φαγητό

Την πλάτη στην σωστή και πλήρως υγιεινή διατροφή, αυτή που παγκοσμίως αποκαλείται ως “μεσογειακή”, έχουμε γυρίσει οι Έλληνες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με νέα πρόσφατη επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της επικράτειας.

Οι Έλληνες γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή μόνο στη θεωρία. Στην πράξη ουδείς την εφαρμόζει. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες είναι υπέρβαροι. Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πτολεμαΐδα και τη Νεμέα Κορινθίας, από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2008, σε δείγμα 869 ανδρών και γυναικών, ηλικιών από 18 έως 55 χρόνων.

Παρ’ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει δύο με τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 38,5 %, δήλωσαν ότι καταναλώνουν λιγότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, 17,9% δηλώνουν ότι προσπαθούν να καταναλώσουν τέσσερις έως πέντε μερίδες ημερησίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλώνουν σε ποσοστό 24,6 % ότι δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ το αναγκαίο, για τη διατροφική υγεία του οργανισμού, ψάρι.

Εξ ίσου ανησυχητικό είναι και το ίδιο, αυτό καθ’εαυτό το θέμα των “ανθυγιεινών” τροφών. Σε ποσοστό 49,6% οι Έλληνες δηλώνουν πως καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα χειρότερα είναι τα δεδομένα περί την εκγύμναση των Ελλήνων, οι οποίοι όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν γυμνάζονται, σε ποσοστό 30% δηλώνουν ότι ασχολούνται ημερησίως ελάχιστα έως καθόλου με τη γυμναστική.

Εξάλλου, παρότι 7 στους 10 γνωρίζουν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σε ποσοστό 61,7 % δηλώνουν ότι καταφεύγουν σε πρόχειρο φαγητό, δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό, ακόμη και εφτά φορές.

Όλα τα διεθνή διατροφικά κέντρα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως. Όπως εξήγησε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Ν. Ανδρικόπουλος, «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη διατροφή, που περιέχει φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο». Η κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Ζ. Μπουλούμπαση, υπογράμμισε ότι «οι απαντήσεις στην έρευνα αποτυπώνονται στην ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή στη χώρα μας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης και η υπέρταση».

Κοινοποιήστε στο Facebook