Χρώμα αυτοκινήτου σε σχέση με ατυχήματα

Κόκκινο αυτοκίνητο

Σε περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε σε αγορά αυτοκινήτου, καλό θα ήταν να σκεφτείτε καλά πριν επιλέξετε το χρώμα του. Η NRMA Insurance, ηγετική δύναμη στις ασφαλιστικές εταιρείες της Αυστραλίας, πραγματοποίησε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το χρώμα του αυτοκινήτου σας μπορεί να σας βοηθήσει στην αποφυγή ατυχήματος, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας. Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αυτοκίνητα που έχουν φωτεινό ή έντονο χρώμα, κινδυνεύουν κατά 10% λιγότερο να εμπλακούν σε τρακάρισμα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, καθώς και άλλες στιγμές.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το κόκκινο αποτελεί ένα ασφαλές χρώμα αυτοκινήτου, ενώ το δημοφιλές ασημί δεν είναι και τόσο ακίνδυνο. Όσο αφορά το ασημί, είναι λιγότερο ασφαλές σε σύγκριση με το κόκκινο καθώς το ασημί συνδυάζεται με το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε μια συννεφιασμένη μέρα. Το κόκκινο από την άλλη, δημιουργεί μεγάλη αντίθεση και θεωρείται πολύ ευδιάκριτο χρώμα, γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται και σε σήματα αναγγελίας κινδύνου, απαγόρευσης κλπ. Το κίτρινο, το λευκό, το κρεμ και το μπεζ θεωρούνται μαζί με το κόκκινο τα ασφαλέστερα χρώματα αυτοκινήτων, ενώ στην αντίθετη πλευρά το μαύρο, το πράσινο, το ασημί και το μπλε συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία όσο αφορά την ορατότητα.

Για να φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, η NRMA φωτογράφισε μια σειρά από αυτοκίνητα διαφόρων χρωμάτων στο ίδιο σημείο κάθε 30 λεπτά από τις 4μμ μέχρι τη δύση του ηλίου, παρατηρώντας πως όσο μειωνόταν το φως τόσο πιο δύσκολο ήταν να διακρίνει κανείς τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα, ενώ τα ανοιχτόχρωμα ήταν ακόμη ορατά.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ο συσχετισμός του χρώματος του αυτοκινήτου με την σοβαρότητα του ατυχήματος, καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι ο μέσος όρος του κόστους των επισκευών για τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα είναι μικρότερος από αυτόν των σκουρόχρωμων, γεγονός που ενδεχομένως δείχνει ότι τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα εμπλέκονται σε λιγότερα σοβαρά ατυχήματα.