Έψαχναν νερό και βρήκαν λάβα

Ηφαίστειο Kilauea

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Μαρς σε συνεδρίαση της Ένωσης Αμερικανών Γεωφυσικών, τα μέλη ενός συνεργείου που ασχολούνται με τις γεωτρήσεις και συγκεκριμένα ανήκει σε εταιρεία παραγωγής ενέργειας μέσω γεωθερμικών πηγών, στην προσπάθειά τους να βρουν νερό σε μια περιοχή της Χαβάης, κατάφεραν να βρουν λάβα αφού η γεώτρηση που έκαναν κατάφερε να τρυπήσει τη Γη και να μπει μέσα σε έναν ηφαιστειακό θάλαμο του ηφαιστείου Κιλαουέα. Ουσιαστικά το συνεργείο αυτό είχε ως σκοπό να βρει καυτό νερό, το οποίο πιθανότατα να ήταν εγκλωβισμένο μέσα σε ζεστές κοιλότητες από το ηφαιστειακό υπέδαφος, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τον ατμό του για να θέσουν σε κίνηση γεννήτριες ενέργειας. Η έκπληξη όμως ήταν μεγάλη, όταν αντί για νερό, κατάφεραν να εισχωρήσουν σε έναν μαγματικό θάλαμο. Σύμφωνα και πάλι με τις δηλώσεις του καθηγητή του πανεπιστημίου Johns Hopkins Μαρς το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για τους γεωλόγους.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής δήλωσε πως το να πέφτεις πάνω σε μάγμα έχει τόση διαφορά από τη μελέτη της λάβας, όση διαφορά έχει το να βρίσκει ένας παλαιοντολόγος ένα κόκκαλο δεινοσαύρου από το να βρει έναν πραγματικό δεινόσαυρο. Οι επιστήμονες, από την άλλη μεριά, καθησυχάζουν τον κόσμο, λέγοντας πως το “μικρό ηφαίστειο” που δημιουργήθηκε από την γεώτρηση εύκολα τίθεται υπό έλεγχο, παρόλο που κατά την διάρρηξη το μάγμα εκτινάχθηκε στα 5-10 μέτρα από την επιφάνεια, αλλά μετά η λάβα πάγωσε γύρω – γύρω και έτσι η ροή σταμάτησε.

Το BBC ανέφερε πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που εργάτες οι οποίοι πραγματοποιούν γεωτρήσεις συναντούν κατά τη γεώτρηση μάγμα, όμως είναι η πρώτη φορά που το συναντούν σε τόσο μικρό βάθος – μόνο 2,5 χιλιόμετρα, αφού τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ευρώπη όπου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, το βάθος ήταν τουλάχιστον το διπλάσιο. Επίσης, αναφέρει πως η ανακάλυψη έγινε το 2005, αλλά πρόσφατα οι επιστήμονες, έχοντας κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις για το φαινόμενο είναι σε θέση να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Δεν είναι σίγουροι πόσο μεγάλος είναι ο υπόγειος θάλαμος με το μάγμα, αλλά θεωρούν ότι δημιουργήθηκε κατά την περίοδο που ενεργοποιήθηκε το Κιλαουέα, δηλαδή στη δεκαετία του 50 ή ακόμη και του 20. Τέλος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι στο σημείο της γεώτρησης μπορεί να γίνει ένα “εργαστήριο”, έτσι ώστε να μελετήσουν το σχηματισμό πολλών πετρωμάτων και στοιχείων από την υγρή στη στέρεη μορφή τους.

Κοινοποιήστε στο Facebook