Παράταση ενός δευτερολέπτου για το 2009

Ρολόι

Φέτος θα πραγματοποιηθεί παράταση ενός δευτερολέπτου για την Πρωτοχρονιά του 2009, αφού ο διεθνής φορέας που ρυθμίζει τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα ανακοίνωσε την προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερόλεπτου τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου, ώρα Ελλάδας.  Σύμφωνα με έρευνες, η περιστροφή της Γης (που υπολογίζεται με ατομικά ρολόγια και είναι αποδεκτή σε όλο τον κόσμο) επιβραδύνεται σταδιακά με απρόβλεπτο τρόπο, με αποτέλεσμα να αποκλίνει ελαφρώς από την αστρονομική ώρα (που υπολογίζεται με βάση την περιστροφή του πλανήτη). Θέλοντας λοιπόν να συγχρονιστούν απόλυτα οι δύο αυτές ώρες θα προστεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο μόλις πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης  Δεκεμβρίου 2008 στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, η οποία γενικά συμπίπτει με την Ώρα Γκρίνουιτς.

Όσο αφορά την Ελλάδα η στιγμή της εμβόλιμης εισχώρησης του δευτερολέπτου αυτού θα είναι στις 01.59.59 της 1ης Ιανουαρίου, δηλαδή για όλες τις χώρες που ανήκουν στη ζώνη ώρας στην οποία ανήκει η Ελλάδα θα υπάρξει παράταση του 2009, ενώ στις χώρες στις οποίες η ώρα βρίσκεται πίσω από την Ώρα Γκρίνουιτς θα παραταθεί το 2008.

Η πρώτη φορά που έγινε εισχώρηση εμβόλιμου δευτερολέπτου ήταν το 1972, ενώ η τελευταία είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2005. Από τότε συνεχίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται λόγω της επίδρασης του Ήλίου και της Σελήνης, μεταξύ άλλων. Τις αποφάσεις για τις ρυθμίσεις αυτού του είδους λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς.

Σύμφωνα λοιπόν με εξήγηση του αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου, το οποίο είναι μέλος της υπηρεσίας όπου λειτουργεί το ένα τρίτο των ατομικών ρολογιών του πλανήτη, υπάρχουν πολλές υποδομές και υπηρεσίες για τις οποίες η ρύθμιση είναι κρίσιμης σημασίας, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το σύστημα δρομολόγησης της κίνησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το σύστημα προσδιορισμού στίγματος GPS.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.