Το Scrabble έγινε 60 ετών

Scrabble

Το Scrabble γιορτάζει σήμερα τα 60 του χρόνια και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα επιτραπέζια παιχνίδια με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο, ενώ ο χειμώνας σε συνδυασμό με την δύσκολη εποχή που διανύουμε το κάνει μια πολύ οικονομική και εξαιρετικά διασκεδαστική λύση για ψυχαγωγία με φίλους.

Η ημερομηνία γέννησης γι’αυτό το κλασσικό παιχνίδι είναι η 16η Δεκεμβρίου του 1948 όταν ένας άνεργος αρχιτέκτονας από τη Νέα Υορκη, ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς και ο επιχειρηματίας φίλος του Τζέιμς Μπρένοτ, κατοχύρωσαν την εμπορική ονομασία του Scrabble. Ο δημιουργός του πέρασε από πολλά στάδια για να φτάσει στην τελική μορφή του, αφού αρχικά το 1931 δημιούργησε ένα παιχνίδι με λέξεις και αριθμούς, το οποίο ονόμασε «Λεξικό». 7 χρόνια αργότερα και εμπνευσμένος από τα σταυρόλεξα, δημιούργησε μια νέα εκδοχή, το Criss Crosswords. Για να αποφασίσει ποια αριθμητική αξία θα δώσει σε κάθε γράμμα, πέρασε πολλές μέρες μελετώντας εξονυχιστικά τα πρωτοσέλιδα των «Νew Υork Τimes». Με αυτόν τον ιδιοφυή τρόπο εντόπισε τα πιο δημοφιλή γράμματα και ήταν τόσο ακριβής ώστε η αξία των γραμμάτων δεν άλλαξε ποτέ εδώ και έξι δεκαετίες.

Παρ’όλα αυτά κανένας κατασκευαστής παιχνιδιών δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, εκτός από τον επιχειρηματία Τζέιμς Μπρένοτ που τόλμησε να το βγάλει στην αγορά, αλλάζοντας λίγο τους κανόνες και δίνοντας του το όνομα Scrabble που είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό. Αρχικά η πορεία του ήταν δύσκολη καθώς η εταιρεία του Μπρένοτ κατασκεύασε 2.400 παιχνίδια, χάνοντας 450 δολάρια. Σιγά σιγά, όμως, το παιχνίδι άρχισε να βρίσκει τους πιστούς του. Όταν το καλοκαίρι του 1952 ο Μπρένοτ επέστρεψε από τις διακοπές του, βρήκε να τον περιμένει ένας τεράστιος όγκος παραγγελιών. Έναν χρόνο αργότερα, δεχόταν 6.000 παραγγελίες την εβδομάδα.

Η συνέχεια ήταν εκπληκτική για το Σκραμπλ το οποίο κατέκτησε όλο τον κόσμο. Σήμερα παίζεται σε 121 χώρες και 29 διαφορετικές γλώσσες, ενώ έχει σημειώσει πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις. Μέχρι και παγκόσμια πρωταθλήματα με υψηλά χρηματικά έπαθλα διοργανώνονται πλέον, αρχής γενομένης από το Λονδίνο όπου διεξήχθη το 1991 το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τέλος, υπάρχει το αγγλικό Οfficial Scrabble Ρlayers Dictionary και το γαλλικό λεξικό L΄Οfficiel du Scrabble τα οποία περιέχουν όλες τις λέξεις που επιτρέπονται στο παιχνίδι. Για την ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει επίσημο λεξικό, υπάρχουν όμως 2 βοηθήματα.

Αν είστε λάτρεις του Scrabble μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Scrabble Club Αθήνας-Πειραιώς και αυτού της Θεσσαλονίκης, και τα 2 κλάμπ διοργανώνουν πολλά events! Επίσης μπορείτε να παίξετε Scrabble στον υπολογιστή σας σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Κοινοποιήστε στο Facebook