Τομογράφος εισβάλλει στα όνειρα μας

Τομογράφος εισβάλλει στα όνειρα μας

Μια τεχνική ανάλυσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας που έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί και να προβάλλει σε μια οθόνη υπολογιστή αυτά που βλέπει ο εξεταζόμενος παρουσίασαν Ιάπωνες νευροεπιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν πως μελλοντικά ο τομογράφος ίσως θα διαβάζει ακόμα και όνειρα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο ATR Computational Neuroscience Laboratories, το οποίο ασχολείται με την παραπάνω τεχνική: “Για πρώτη φορά στον κόσμο κατέστη εφικτό να απεικονιστεί αυτό που βλέπουν οι άνθρωποι απευθείας από την εγκεφαλική δραστηριότητα. Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνολογία, δεν αποκλείεται να καταστεί εφικτή η καταγραφή και η αναπαραγωγή υποκειμενικών εικόνων τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως όνειρα”.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron και σε αυτήν την δημοσίευση παρουσιάζεται η επιτυχής αναδημιουργία της εικόνας της λέξης “Neuron”, την οποία κοίταζαν οι εθελοντές, στην οθόνη του αντίστοιχου υπολογιστή. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον Γιουκιγιάσου Καμιτάνι, είναι αυτή του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η οποία είναι μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν, από τους ερευνητές, μαθηματικά εργαλεία για την ανάλυση της εγκεφαλικής λειτουργίας των εθελοντών κατά την διάρκεια που αυτοί κοιτούσαν μια σειρά από 400 διαφορετικές εικόνες, η οποία κατάφερε να δώσει μια αντιστοίχηση των μοτίβων εγκεφαλικής δραστηριότητας με τα οπτικά μοτίβα.

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές κατάφεραν να απεικονίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τα έξι γράμματα της λέξης neuron όπως την έβλεπαν οι εθελοντές, μέσω των στοιχείων που τους έδωσε η αρχική ανάλυση. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης επιτυχημένης παρουσίασης οι νευροεπιστήμονες του ινστιτούτου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν πιο περίπλοκες εικόνες, προσπαθώντας να επεκταθούν αργότερα σε φανταστικές εικόνες και τελικά σε όνειρα.

Κοινοποιήστε στο Facebook