Το τραμ φτάνει στον Πειραιά

Τραμ Ελλάδας

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την επέκταση του τραμ προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και τις υπόλοιπες τρεις φάσεις της επέκτασης του. Συγκεκριμένα οι τέσσερις αυτές φάσεις επεκτάσεως για το Τραμ πρόκειται να στοιχίσουν 442 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική έκτασή του δικτύου θα φτάσει περίπου τα  50 χλμ, εκ των οποίων μόλις τα 25χλμ έχουν ήδη κατασκευαστεί. Τα διαθέσιμα οχήματα θα φτάσουν τα 100, ενώ εκτιμάται πως το μεταφορικό αυτό μέσο θα εξυπηρετεί καθημερινά 200.000 επιβάτες.

Η πρώτη φάση της επέκτασης, έχει ως σκοπό να ενώσει το Νέο Φάληρο με την Ακτή Ποσειδώνος και η υλοποίηση της θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2009, ολοκληρώνοντας το έργο τον Οκτώβριο του 2010. Συνολικά θα περιλαμβάνει 12 στάσεις με 5,4χλμ μήκος διαδρομής και μέση ταχύτητα 23χλμ/ώρα, ενώ υπολογίζεται οι νέοι επιβάτες να φτάσουν τους 35.000. Πέρα βέβαια από την επέκταση των γραμμών του Τραμ, η πρώτη αυτή φάση ανάπτυξης περιλαμβάνει και παράλληλα έργα όπως την υπογειοποίηση σταθμού του ΗΣΑΠ κοντά στο σταθμό του Φαλήρου και την κατασκευή υπόγειου σταθμού μεταξύ γέφυρας Γρ. Λαμπράκη και συμβολής της Πειραιώς και Ομ. Σκυλίτση.

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη φάση επέκτασης αναφέρεται στην προέκταση των γραμμών από την Ποσειδώνος μέχρι το Χατζηκυριάκειο και τη Φρεαττύδα, με 3,8χλμ μήκος γραμμής, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2013 και θα κοστίσουν συνολικά 60 εκατ. ευρώ, ενώ θα περιλαμβάνουν περίπου 10 στάσεις και υπολογίζεται οι νέοι επιβάτες να φτάσουν τους 30.000. Η τρίτη φάση επεκτάσεων αναφέρεται στην γραμμή Ακτή Ποσειδώνος – Πλ. Καραϊσκάκη – Κερατσίνι – Κέντρο Πειραιά – Καμίνια και εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά 132 εκατ. ευρώ, ενώ η τέταρτη φάση, που θα επεκτείνει το δίκτυο από το Κερατσίνι στο Πέραμα, θα κοστίσει 125 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο δήμαρχος του Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας μίλησε για τα οφέλη που θα προκύψουν από την επέκταση του τραμ και αναφέρθηκε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι, καθώς δεν υπάρχει σύνδεσή του με το εθνικό δίκτυο.

Κοινοποιήστε στο Facebook