6χρονοι Οικιακοί βοηθοί με 20 δολάρια

6χρονοι οικιακοί βοηθοί

Παράκληση αναζήτησης των αγνοούμενων κοριτσιών έκανε στην κυβέρνηση του Νεπάλ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσπαθώντας να σταματήσει αυτή την πρακτική που λειτουργούσε εδώ και χρόνια σαν παράδοση, και εκμεταλλευόταν τα μικρά παιδιά στέλνοντας τα να δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, αφού οι γονείς τους τα πούλησαν σε άλλες οικογένειες. Συγκεκριμένα 6χρονα και 7χρονα κοριτσάκια, γνωστά ως “καμαλάρις” ή μαθητευόμενες, από την φυλή των Ταρού σε πέντε περιοχές του δυτικού Νεπάλ πωλούνταν για περίπου 20 δολάρια (!!) σε οικογένειες των πόλεων, αναγκάζοντας τα να δουλεύουν μέχρι και 20 ώρες την ημέρα χωρίς να τα πληρώνουν.

Παρόλο που η συγκεκριμένη πρακτική έχει καταργηθεί εδώ και 8 χρόνια και έχουν σωθεί πάνω από 5.000 κορίτσια από φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακόμα υπάρχουν και άλλα που συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, όπως τονίζουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ρίτσαρντ Μπένετ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Νεπάλ δήλωσε: “Οι γονείς στέλνουν τις κόρες τους να δουλέψουν ως καμαλάρις σαν τελευταία λύση όταν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Πολλά από τα μικρά παιδιά καταλήγουν αντικείμενα εμπορίου. Ζητώ από την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικά βήματα για να απαγορεύσει αυτήν την πρακτική, να αναζητήσει τα κορίτσια και φροντίσει για την επανένταξη όλων εκείνων που έχουν πέσει θύματα της συγκεκριμένης πρακτικής.”

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Κατμαντού από εκατοντάδες κορίτσια που στο παρελθόν δούλευαν για χρόνια ως “καμαλάρις”, ζητώντας δικαίωμα στη μόρφωση, την εκπαίδευση και τη δουλειά, κάνοντας επίσης και έκκληση προς την κυβέρνηση να αναζητήσει τα αγνοούμενα κορίτσια και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την σεξουαλική εκμετάλλευση, το βασανισμό, τον βιασμό και την κακομεταχείριση τους.