Εκπτώσεις: Αρχίζουν από 15 Ιανουαριου

Εκπτώσεις

Όλοι περιμένουμε πως και πως τις εκπτώσεις για να βγούμε στα μαγαζιά και να ψωνίσουμε. Με γενναίες προσφορές, που φτάνουν μέχρι και το 60% στα είδη ένδυσης, θα κάνουν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου πρεμιέρα για το 2009 τα εμπορικά καταστήματα. Παρά τις προειδοποιήσεις των επισήμων φορέων και του υπουργείου Ανάπτυξης πως οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και όσοι παρανομούν απειλούνται με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημία από την κατακόρυφη πτώση του τζίρου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι επίσημοι φορείς που εκπροσωπούν τους εμπόρους αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της επίσημης ημερομηνίας και πως όσοι παρανομούν, απειλούνται με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τα Νέα, τον Δεκέμβριο η μείωση των πωλήσεων ξεπέρασε το 30%, ενώ συνολικά για το 2008 οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 15%-20%.

Παρ’ ότι σύμφωνα με τον νόμο η επίσημη έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι λόγω της κακής κατάστασης στην αγορά οι έλεγχοι θα είναι χαλαροί επιτρέποντας ουσιαστικά την άτυπη επίσπευσή τους. Οι τιμές αναμένεται να είναι μειωμένες έως και κατά 60%, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης, έως 50% σε ηλεκτρονικές συσκευές, 20%-30% σε είδη σπιτιού και έπιπλα.

Επίσης, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις προγραμματίζουν να ακολουθήσουν πολική με προωθητικές ενέργειες, όπως συστημένες επιστολές, αποστολή SΜS στα κινητά τηλέφωνα, κληρώσεις δώρων, φυλλάδια κλπ επιδιώκοντας να δελεάσουν τους καταναλωτές. Όσο για την κόντρα ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του θεσμού των εκπτώσεων, αυτή καταργείται στην πράξη, καθώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν πλέον με κάθε τρόπο να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

«Το Ελληνικό εμπόριο, αντιλαμβανόμενο την δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει ήδη προχωρήσει στην κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης» τονίζεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ενώ στη συνέχεια σημειώνεται η αναγκη τήρησης των κανόνων και η διαφύλαξη των θεσμών, ιδίως σε τέτοιες δύσκολες περιόδους.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook