Ιατρικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2008

DNA

Το 2008 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η επιστήμη και στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική, προχώρησε σε σημαντικές ανακαλύψεις που αναμένεται να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια. Η ρομποτική χειρουργική χωρίς νυστέρι, οι γονιδιακές εξετάσεις, η εκμετάλλευση των βλαστοκυττάρων και η δημιουργία οργάνων είναι μερικές μόνο καινοτομίες που θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Ακολουθούν 10 από τις σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις της χρονιάς που ολοκληρώθηκε.

1. Νευρώνες από κύτταρα του δέρματος
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια κατόρθωσαν να δημιουργήσουν κινητικούς νευρώνες από κύτταρα του δέρματος. Αυτό το πρωτοποριακό πείραμα προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η καινοτομία του πειράματος, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αφορά στο γεγονός ότι για τη δημιουργία των κινητικών νευρώνων δεν χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα αλλά κύτταρα του δέρματος που μετατράπηκαν στο εργαστήριο σε αρχέγονα κύτταρα, ικανά να παραχθούν σε οποιοδήποτε ιστό θέλουν οι επιστήμονες. Η τεχνική αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιότο.

2. Χοληστερόλη Vs Φλεγμονή
Οι φλεγμονές ενδεχομένως αποτελούν εξίσου σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση νόσων της καρδιάς όπως και η χοληστερόλη. Αυτό ανακοίνωσε το Νοέμβριο ο Δρ. Πολ Ρίντκερ στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας δείχνουν ότι ασθενείς με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης αλλά υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CRP – ενός δείκτη φλεγμονών στο αίμα- όταν πήραν στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 54%. Η υψηλή χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Οι φλεγμονές όμως κάνουν τις αθηρωματικές πλάκες ασταθείς. Αυξάνουν τον κίνδυνο να σπάσουν και να προκληθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

3. Τέλος στο νυστέρι;
Οι χειρουργοί αναζητούν νέες μεθόδους επέμβασης στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες μειώνουν στο ελάχιστο τις επιπλοκές αλλά και τον χρόνο ανάρρωσης. Η νέα τάση απαιτεί την πλειονότητα των επεμβάσεων να πραγματοποιείται χωρίς νυστέρι αλλά μέσω των φυσικών στομίων του σώματος, όπως το στόμα, το έντερο ακόμα και το αιδοίο. Μέσα στο 2008 επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο προχώρησαν σε αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας ασθενούς χωρίς νυστέρι και ράμματα αλλά από το αιδοιό της.

4. Γονιδιακές εξετάσεις
Αν και το ανθρώπινο DNA έχει αποκωδικοποιηθεί, μέχρι και σήμερα η εφαρμογή του παρέμενε περιορισμένη, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους. Σήμερα όμως ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να αναλύσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα με τιμές προσιτές για όλους. Αν και η γνώση των “ένοχων” γονιδίων δεν συνεπάγεται την εμφάνιση νόσων, εντούτοις στο μέλλον ίσως αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης σοβαρών ασθενειών όπως του καρκίνου.

5. Νέα γονίδια για την Αλτσχάιμερ
Η πρωταρχική αιτία εμφάνισης της νόσου παραμένει άγνωστη. Εντούτοις η ανακάλυψη τεσσάρων νέων γονιδίων ίσως βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ τα οποία θα αποτρέπουν την καταστροφή των νευρικών κυττάρων. Τα νέα γονίδια ανακαλύφθηκαν μετά από μελέτη 1300 οικογενειών. Όμως ο ακριβής τους ρόλος στην εμφάνιση της νόσου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη.

6. Εμβόλιο 5 σε 1
Κάθε παιδί ολοκληρώνοντας τους πρώτους 18 μήνες ζωής έχει υποβληθεί σε 23 περίπου εμβολιασμούς. Το 2008 όμως η ανακάλυψη ενός νέου εμβολίου θα μειώσει τον αριθμό των “τσιμπημάτων” κατά 30%. Το πενταδύναμο εμβόλιο αφορά στη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα και τον πνευμονόκοκκο τύπου Β.

7. Γονιδιακά τεστ για τον καρκίνου του μαστού
Δύο νέα γονιδιακά τεστ βοηθούν τους ειδικούς να σχεδιάσουν τις θεραπείες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το πρώτο ελέγχει πόσα γονίδια HER2 υπάρχουν στον όγκο, οπότε και μπορεί να διακριβωθεί ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για τη γυναίκα. Το δεύτερο εξετάζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου αλλά και ποιος τύπος χημειοθεραπείας θα καταπολεμήσει καλύτερα τον όγκο.

8. Εξέταση αίματος για το σύνδρομο Down
Μέχρι σήμερα η εξέταση για το σύνδρομο Down γίνεται με αμνιοκέντηση στη μέλλουσα μητέρα. Διαδικασία που εμπεριέχει μικρό μεν αλλά υπαρκτό κίνδυνο αποβολής του εμβρύου. Ερευνητές όμως μέσα στο 2008 ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο διάγνωσης του συνδρόμου με λήψη αίματος. Η νέα εξέταση βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα αλλά ενδεχομένως να χαράξει μία νέα οδό διάγνωσης γενετικών νοσημάτων.

9. Διαδερμικά επιθέματα κατά της ναυτίας σε καρκινοπαθείς
Τα διαδερμικά επιθέματα που χρησιμοποιούνται για τη ναυτία σε πλοία έδωσαν την ιδέα σε έναν ερευνητή να δημιουργήσει αντίστοιχα πατς που θα εφαρμόζονται σε καρκινοπαθείς στο στάδιο της χημειοθεραπείας. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο το FDA έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία του νέου προϊόντος.

10. Μεταμόσχευση τραχείας με χρήση βλαστοκυττάρων
Το 2008 για πρώτη φορά έγινε μεταμόσχευση ενός οργάνου, το οποίο είχε δημιουργηθεί με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς. Η λήπτρια ήταν μία 30χρονη της οποίας η τραχεία είχε καταστραφεί μετά από φυματίωση. Οι επιστήμονες δημιούργησαν με τα βλαστοκύτταρα της ασθενούν μία νέα τραχεία χρησιμοποιώντας σαν “σκελετό” την τραχεία ενός δότη. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν χρειάστηκε να λάβει ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αφού το σώμα της αναγνώριζε σαν δικό του το νέο όργανο. Η μέθοδος είναι ακόμα πειραματική και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί ευρέως.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook