Πανοραμικό μάτι βλέπει σε 360 μοίρες

Perspex- Πανοραμικό μάτι

Η επιστήμη ανακάλυψε επιτέλους το πανοραμικό μάτι, το οποίο θυμίζει αρκετά τα έντομα που μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν προς όλες τις κατευθύνσεις, γεγονός που πάντα τραβούσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Το μάτι αυτό που δημιουργήθηκε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα του Κέντρου Όρασης της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή ερευνητών από τη Γερμανία και τη Ν. Ζηλανδία, ονομάζεται Perspex και έχει όραση σχεδόν 360 μοιρών.. δηλαδή βλέπει μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά ταυτόχρονα.  Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γιόχεν Ζηλ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου δήλωσε πως ο τρόπος αυτός όρασης προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που αξιοποιούν πολύ καλά τα έντομα, π.χ. όταν ψάχνουν τροφή ή όπως οι μέλισσες όταν βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη τους.

Η αρχική εφαρμογή και ο λόγος δημιουργίας του ήταν να κατανοήσουν οι επιστήμονες όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο όρασης των εντόμων, παρόλα αυτά το πανοραμικό μάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ρομπότ, ως σύστημα ασφαλείας δίνοντας μια πανοραμική εποπτεία ενός χώρου, όπως ένα αεροσκάφος, αλλά και για καινοτομικά συστήματα φωτισμού.

Βέβαια παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί ξανά παρόμοιες συσκευές, οι οποίες έδιναν όραση ευρείας γωνίας ή και πανοραμική, αλλά η νέα αυτή συσκευή δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο είναι πληρέστερο, καθαρότερο και πιο ανεμπόδιστο πεδίο όρασης από κάθε άλλη, ενώ είναι και η ελαφρύτερη. Αποτελείται από μια σφαίρα με ένα ενσωματωμένο ασημένιο κώνο στο εσωτερικό της, στερεωμένη σε μια συμβατική βιντεοκάμερα.

Τέλος, η πρώτη δοκιμή του στα πλαίσια της έρευνας θα είναι σε ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο, γεγονός που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα να χρησιμοποιηθεί σαν πρακτική εφαρμογή, επιτρέποντας σε ρομποτικά αεροσκάφη να πετάνε κάνοντας χρήση οπτικών εικόνων από το πανοραμικό “μάτι” τους.

Κοινοποιήστε στο Facebook