Προστασία από το κουνούπι – Τίγρης

Κουνούπι τίγρης

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο “Βήμα” το επικίνδυνο κουνούπι – τίγρης που ενδημεί στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αφρική, μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες με πιο σοβαρή τον δάγκειο πυρετό και πρόσφατα εντοπίστηκε στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ριζούπολης. Γι’αυτό το λόγο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για τις διαδικασίες απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η εγκύκλιος αυτή λέει πως ο αποτελεσματικότερος, απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών αυτών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξής τους, αμέσως μετά την ανεύρεση των προνυμφών.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας, μετά τις σχετικές πληροφορίες αρχίζουν έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για το είδος αυτό και εφόσον επιβεβαιωθεί, να εξεταστεί ο αριθμός τους και οι βασικές περιοχές εξάπλωσής τους.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθησυχάζουν τον κόσμο, αφού δεν έχει εμφανιστεί πρόσφατα κανένα ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ι.Πιερουτσάκος προειδοποιεί όσους πρόσφατα έχουν επισκεφτεί περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αφρικής να προσέχουν πολύ.

Γενικότερα το κουνούπι τίγρης έχει εμφανιστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Αλβανία το 1979 και στη συνέχεια το 1990 πέρασε στην Ιταλία και το 1999 στη Γαλλία, ενώ σήμερα εντοπίζεται σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ, το 1985 το είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τέξας και πολύ σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες πολιτείες. Το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα, στη Θεσπρωτία και στη Μακεδονία.

Κοινοποιήστε στο Facebook