Ξυστά από την Γη πέρασε αστεροειδής

Αστεροειδής προσκρούει στη Γη

Χθες που όλοι μας γιορτάζαμε την καθαρά Δευτέρα ένα απρόσμενο φαινόμενο εξελίχθηκε στον ουρανό. Πρόκειται για έναν αστεροειδή μεγέθους ίσου με ένα 10όροφο κτήριο, ο οποίος πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας.

Ο συγκεκριμένος διαστημικός βράχος, που ονομάζεται “αστεροειδής 2009 DD45” έχει διάμετρο από 21 έως 47 μέτρα, λίγο μεγαλύτερος δηλαδή από τον αστεροειδή ή κομήτη που ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χλμ δάσους στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, όπως λέει το Space.com και με την σύγκρουση του στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρη μεγαλούπολη.

Η απόσταση του διαστημικού αυτού βράχου είχε φτάσει στο ελάχιστο, που εκτιμάται πως ήταν γύρω στα 72.000 χιλιόμετρα, περίπου το ένα πέμπτο της απόστασης Γης-Σελήνης, γύρω στις 15:44 ώρα Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο εν λόγω βράχος έγινε αντιληπτός μόλις το Σάββατο από αστρονόμους του Siding Spring Syrvey στην Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Τέλος, μέχρι σήμερα το πιο κοντινό πέρασμα αστεροειδή από τη Γη είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2004, όπου σε απόσταση μόλις 6.500 χλμ από τον πλανήτη μας είχε παρατηρηθεί βράχος διαμέτρου 6 μέτρων.

Κοινοποιήστε στο Facebook