Ανακαλύφθηκε φάρμακο που θα σβήνει αναμνήσεις

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Πόσοι από εμάς θα ήθελαν άραγε να σβήσουν από τη μνήμη τους ένα τραυματικό γεγονός, έναν χρόνιο φόβο ή ακόμη και μια κακή συνήθεια;

Αμερικανοί επιστήμονες άνοιξαν το δρόμο για μελλοντικές «διορθωτικές επεμβάσεις» στη μνήμη χάρη στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου, κάνοντας την ιστορία της ταινίας Eternal Sunshine of the Spotless Mind πραγματικότητα και ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα τεράστιο δίλημμα. Εσείς θα επιλέγατε να σβήσετε μια συγκεκριμένη ανάμνηση ώστε να μην σας βασανίζει; Ή θεωρείτε πως οι αναμνήσεις κάθε ανθρώπου, ακόμη κι αυτές που πονούν, είναι κάτι πολύτιμο και επομένως θα συνεχίζατε να ζείτε με αυτές;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου SUNY στο Μπρούκλιν (Νέα Υόρκη) κατάφεραν να σβήσουν πληροφορίες από τη μνήμη ποντικών, διοχετεύοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση συγκεκριμένων τύπων μνήμης, όπως για παράδειγμα η μνήμη που σχετίζεται με τις συναισθηματικές συνδέσεις, τη γνώση του χώρου ή τις κινητικές ικανότητες. Το φάρμακο αυτό (ονομάζεται ΖΙΡ) μπλοκάρει τη δραστηριότητα μιας ουσίας (PKMzeta) την οποία χρειάζεται, όπως φαίνεται, ο εγκέφαλος για να συγκρατήσει μεγάλο μέρος των πληροφοριών που έχει μάθει. Μέχρι στιγμής, τα πειράματα έχουν διεξαχθεί μόνο σε ζώα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει σχεδόν κατά τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους. Ελπίζουν δε να καταφέρουν στο μέλλον να ανακαλύψουν και ένα φάρμακο ή μια μέθοδο που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο από το ΖΙΡ: θα ενισχύει τη δραστηριότητα της PKMzeta βοηθώντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης και άνοιας.

Σε περίπτωση που η PKMzeta αποδειχθεί πράγματι τόσο σημαντική για τη λειτουργία της μνήμης και οι επιστήμονες έχουν τα εργαλεία για τη χειραγώγησή της, οι εν δυνάμει εφαρμογές θα είναι σημαντικότατες.

Από τη μια οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα, μπλοκάροντας την PKMzeta, να σβήσουν από τη μνήμη μια τραυματική εμπειρία ή έναν εθισμό (που είναι αποτέλεσμα μάθησης) και από την άλλη, ενισχύοντας την ίδια ουσία, να βελτιώσουν τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα.

Μέχρι τότε τα επιστημονικά ερωτήματα είναι πολλά, όπως άλλωστε και τα δεοντολογικά και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από το ενδεχόμενο επεμβάσεων στη μνήμη.
[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook