Γρίπη των χοίρων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γρίπη των χοίρων

Στους 103 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα. Ο Κόρδοβα τόνισε πως 400 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα.

Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων, μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει “πολύ πιο επικίνδυνος”, προειδοποίησε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, παρά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ δεν έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο 3 της 6βαθμης κλίμακας, κάτι που θα σήμαινε “σημαντική αύξηση του κινδύνου πανδημίας”.”Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μια σταθερή βάση” πριν προχωρήσουμε στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, εξήγησε ο δρ Φουκούντα εκτιμώντας ότι προέχει να κατανοηθεί η συμπεριφορά του ιού.

Μια απόφαση του ΠΟΥ μπορεί ωστόσο να ληφθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση της έκτακτης επιτροπής του διεθνούς οργανισμού, την οποία συγκροτούν 15 διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Εκατομμύρια Μεξικανοί παρέμειναν στα σπίτια τους, ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;

Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το “εργαστήρι” για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να “πηδά” από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία;

Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά.

Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση – αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων – κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;

Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο – κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;

Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων – κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κτλ.

Προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις με την επιδημία της γρίπης των χοίρων και τα ανθρώπινα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Μεξικό και τις νότιες Η.Π.Α, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε άλλη συνάντηση στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, όπου συμμετείχαν, εκτός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα “Ελευθ. Βενιζέλος” και το Αεροϋγειονομειό.

Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.

Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά αύριο

Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με εντολή του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: “Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339”.

Κρούσμα και στην Ευρώπη

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η υπουργός Υγείας Τρινιντάντ Χιμένες διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διαμείνει στο Μεξικό.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα το πρωί περίπου στα είκοσι.

“Ως τώρα δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στην Ευρώπη, το μοναδικό κρούσμα είναι αυτό στην Ισπανία”, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Το θύμα της γρίπης των χοίρων είναι ένας νέος 23 ετών που επέστρεψε στις 22 Απριλίου από το Μεξικό και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα.

Ένας βρετανός, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έλαβε αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα μετά από την επιστροφή του από το Μεξικό και επειδή εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα γρίπης, δεν έχει μολυνθεί από το στέλεχος H1N1 της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος.

Ο Κρις Κλαρκ, επιχειρηματίας από το Νορθάμπτονσιρ της κεντρικής Αγγλίας, είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, βγήκαν αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο επικεφαλής της Τζάστιν Μακράκεν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια κρούσματα της γρίπης να σημειωθούν και στη Βρετανία.

“Με δεδομένο τον τρόπο εξάπλωσης ανά τις ΗΠΑ, με κρούσματα τώρα στο Μεξικό, εντός των ΗΠΑ και τον Καναδά, θεωρώ ότι είναι λογικό να αναμένουμε και εδώ κρούσματα”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις όταν παραπονέθηκαν για ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης επιστρέφοντας από το Μεξικό στις 21 Απριλίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους αναμένονται αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, αρνητικά βγήκαν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα μέλη του πληρώματος μίας πτήσης της British Airways που επέστρεψε από το Μεξικό.

Η διάγνωση τριών από τα τέσσερα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων στη Γαλλία έδειξε ότι είναι αρνητικά στη νόσο, ανακοινώθηκε την Κυριακή από τις αρμόδιες αρχές.

Οι εξετάσεις έγιναν το πρωί της Κυριακής σε ένα ζευγάρι από το βόρειο τμήμα της χώρας και στο γιό τους για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια που είχαν σήμαινε ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων μετά από ταξίδι αναψυχής τους στην Καλιφόρνια.

Τώρα η μόνη ύποπτη περίπτωση στη Γαλλία που εξετάζεται από τις αρχές είναι μια 52χρονη γυναίκα που μόλις επέστρεψε από το Μεξικό και οι εξετάσεις της θα βγούν σήμερα Δευτέρα.

Έκτακτη σύνοδο συγκαλεί η Κομισιόν

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία της Ενωσης.

Η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα το απόγευμα της Πέμπτης 30 Απριλίου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας, τη στιγμή που η Ισπανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό του πρώτου ανθρώπινου κρούσματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η τσεχική προεδρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να προετοιμάσει ειδικές προτάσεις για ενδεχόμενη λήψη μέτρων” για την αντιμετώπιση του κινδύνου πανδημίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι “η αποτίμηση της πιθανής απειλής” από τη διάδοση της γρίπης των χοίρων και “ο συντονισμός των ευρωπαϊκών προσπαθειών”, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Η επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

“Προσωπικά θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη ουσιώδη ταξίδια στις περιοχές που αναφέρεται ότι είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για να ελαχιστοποιήσω τον προσωπικό κίνδυνο και για να μειώσω τον εν δυνάμει κίνδυνο να διαδώσω τη νόσο σε άλλους ανθρώπους”, αναφέρει η επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου σε ηχογραφημένη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος από το Κέντρο για τον Ελεγχο και την Προληψη των Επιδημιών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι φοβάται πως ορισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να πεθάνουν από την επιδημία της γρίπης των χοίρων.

Συγκεκριμένα η δόκτορ Ανν Σούσατ δήλωσε σε σύντομη συνομιλία της με τον Τύπο ότι αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για πιθανή εξάπλωση της νόσου των χοίρων πέρα από τι ήδη καταγραμμένες περιπτώσεις 20 πολιτών που έχουν προσβληθεί και πρόσθεσε ότι “πραγματικά φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε και θανάτους” .

Όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης της γρίπης σε αμερικανούς πολίτες είναι ήπιας μορφής, όπως ανακοινώθηκε από αρμόδιους παράγοντες αλλά οι φόβοι είναι μεγάλοι καθότι στο γειτονικό Μεξικό ήδη έχουν ανακοινωθεί πάνω από 80 θάνατοι ατόμων που ποσβλήθηκαν από τη γρίπη.

Πηγή: news247.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook