Η εφηβεία ξεκινάει πλέον από 8 ετών

Πρόωρη Εφηβεία

Έφηβες από τα 8 τους είναι 4 στα 100 κορίτσια ενώ από τα 9,5 ξεκινά η εφηβεία στα αγόρια. Αυτή η φάση ονομάζεται πρόωρη ήβη και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στα ελληνόπουλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Απογευματινή».

Όπως αναφέρει αμερικανική έρευνα στην Ευρώπη η πρόωρη ήβη εξελίσσεται σε μάστιγα και εμφανίζεται σε 1 από τα 8 κορίτσια ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν 1 στα 10. Όσον αφορά τα αγόρια 1 στα 14 μπαίνουν αρκετά νωρίς στην εφηβεία σε σύγκριση με το 1 στα 50 που ήταν την περασμένη δεκαετία.

Επιπλέον, υπάρχει και η «πολύ πρώιμη ήβη» η οποία εμφανίζεται στα πέντε με έξι χρόνια. Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο όμως οι γονείς πρέπει να εφιστούν την προσοχή τους στις αλλαγές που παρατηρούν στο σώμα του παιδιού τους.

Είναι γνωστό πως τα κορίτσια μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία από τα αγόρια, όμως όσο πιο νωρίς κάποιος γίνεται έφηβος τόσο μεγαλώνουν οι δυσκολίες καθώς οι κοπέλες μπορεί να μην αναπτυχθούν σωστά ενώ οι νεαροί άνδρες θα πρέπει να εξεταστούν γιατί οι γιατροί υποστηρίζουν πως παθολογικά αίτια οδηγούν στην εμφάνιση πρώιμης εφηβείας.

Παράλληλα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια συνδέεται σε κάποιες περιπτώσεις με σεξουαλικές επαφές σε νεαρή ηλικία, κακοποίηση, χρήση ναρκωτικών αλκοόλ και εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς – ψυχολογικών προβλημάτων.

Γενικότερα, οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υποστηρίζουν πως η πρώιμη εφηβεία εγκυμονεί κινδύνους και για τα δύο φύλα.

Πηγή: cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook