Βελτιώστε τα προβλήματα όρασης με μουσική

Γυναίκα ακούει μουσική

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών που πραγματοποιούν Βρετανοί επιστήμονες, η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση ως ένα βαθμό των προβλημάτων όρασης που αντιμετωπίζουν συνήθως άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί από το BBC δείχνει πως το 60% από αυτούς που παθαίνουν εγκεφαλικό στη συνέχεια αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, φαινόμενο που ονομάζεται “οπτική αμέλεια” και που κάνει τους πάσχοντες να χάνουν την ικανότητα να εντοπίσουν αντικείμενα στο αντίθετο οπτικό τοπίο από την πλευρά που έχουν πάθει εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα μερικές ακραίες περιπτώσεις είναι όταν τα άτομα αυτά τρώνε το φαγητό που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πιάτου ή ξυρίζουν το μισό πηγούνι τους.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην παρακολούθηση τριών ατόμων τα οποία πάσχουν από οπτική αμέλεια και επομένως έχουν χάσει την ευαισθητοποίηση του μισού οπτικού τοπίου τους. Συγκεκριμένα κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους σε τρεις συνθήκες: όταν άκουγαν ευχάριστη μουσική, δυσάρεστη και όταν δεν υπήρχε ήχος. Αποτέλεσμα του πειράματος αυτού ήταν ότι και οι τρεις ασθενείς μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα χρωματιστά σχήματα και τα κόκκινα φώτα στην «εξασθενημένη» πλευρά του εγκεφάλου, αφού είχαν ακούσει μουσική που τους ευχαριστούσε.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας αυτής σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ακούμε μουσική που μας αρέσει και μας ευχαριστεί ενεργοποιεί τα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν την ικανότητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων. Εγκεφαλογραφήματα επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση και επισημαίνεται πως όχι μόνο η μουσική έχει θετικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα η ενασχόληση με δραστηριότητες ενδιαφέρουσες προς το άτομο.

Κοινοποιήστε στο Facebook