Βροχή μετεωριτών απόψε στον ελληνικό ουρανό

Βροχή Μετεωριτών

Ο αστερισμός της Λύρας θα μας χαρίσει απόψε το βράδυ ένα υπέροχο θέαμα από «πεφταστέρια» τα οποία θα σκορπίσουν σαν πυροτεχνήματα στον ουρανό της χώρας μας. Πρόκειται για μικρούς μετεωρίτες που προκαλούνται από τη «σύζευξη» της Σελήνης με την Αφροδίτη. Έτσι, τη στιγμή που η Αφροδίτη θα συμπορεύεται με το φεγγάρι, ένα σμήνος μετεώρων, οι Λυρίδες, θα ξεπηδά από τον αστερισμό της Λύρας με ταχύτητα μεγαλύτερη από 170.000 χιλιόμετρα την ώρα, και θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης σαν μια βεντάλια πυροτεχνημάτων. Τα μετέωρα αυτά είναι μικροσκοπικά σωματίδια βάρους περίπου ενός γραμμαρίου, τα οποία αποτελούν μέρος από την ουρά του κομήτη Θάτσερ, που πέρασε κοντά από τον πλανήτη μας το 1861.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κομήτης θα ξαναπεράσει το 2276, επειδή η διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο είναι 415 χρόνια, όμως σωματίδια από την ουρά του από το τελευταίο πέρασμα τον 19ο αιώνα παρέμειναν στο Διάστημα και τροφοδοτούν το σμήνος των Λυρίδων.

Εκτιμάται ότι τη σημερινή μέρα θα βλέπουμε στον ουρανό κατά μέσο όρο 20 μετέωρα την ώρα που καθώς θα διασχίζουν με ταχύτητα τον ουρανό θα αφήνουν πίσω τους μια λαμπερή ουρά που θα ακτινοβολεί για κάποια δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι καλύτερα να παρατηρήσουμε τα μετεωρικά σμήνη με γυμνό μάτι και όχι με κυάλια.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Κοινοποιήστε στο Facebook