Euroleague Final Four 2009: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Πρωτομαγιά σήμερα (καλό μας μήνα), και όπως κάθε χρόνο η ημερομηνία αυτή μας θυμίζει τον αγώνα όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, που έχει τις ρίζες της στο Σικάγο του 1886. Φέτος, εκτός από την διεκδίκηση των εργατικών αιτημάτων, ο Μάιος δίνει ακόμα ένα ραντεβού με την ιστορία!

Ο τελευταίος μήνας πριν το Καλοκαίρι με τον ερχομό του φέρνει τις ζέστες πρόωρα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο επικίνδυνα, καθώς το βράδυ στις 10 ώρα Ελλάδας ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντιμέτωποι, για τρίτη φορά στην ιστορία, στο Final Four της Euroleague! Μαζί τους θα βρίσκονται δύο άλλες μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού basket, η CSSKA Μόσχας και η Barcelona, που συνθέτουν το άλλο ζευγάρι του ημιτελικού της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Ο ελληνικός εμφύλιος, όμως, συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα των περισσοτέρων φιλάθλων, όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς η κόντρα, η αντιπαλότητα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχει ξεπεράσει σε φήμη τα σύνορα της Ελλάδας. Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που, ο Αλβέρτης, ο Πάσπαλι, ο Βράνκοβιτς, ο Γιαννάκης, ο Οικονόμου, ο Σιγάλας, ο Τζόνσον, ο Βολκόφ, ο Τάρλατς, ο Φασούλας, ο Τόμιτς, όλοι αυτοί οι μεγάλοι μπασκετμπολίστες, βρέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Final Four στην Σαραγόσα και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ατμόσφαιρα αυτού του αγώνα. Πραγματικά, όσοι έζησαν εκείνον τον ημιτελικό, αλλά και τον αμέσως προηγούμενο του 1994 στο Τελ Αβιβ με τονΓκάλη, τον Τάρπλεϊ και τους υπολοίπους, δεν μπορούν παρά να φέρουν στο μυαλό τους τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν τότε εκείνες οι αναμετρήσεις! Αναμετρήσεις που μας είχαν κάνει να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο και να αφεθούμε στον διαφορετικό κόσμο του Basket.

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατάφεραν δύο συνεχόμενες χρονιές, 1996 – 1997, να κατακτήσουν αντίστοιχα την κορυφή της Ευρώπης, το μπάσκετ άλλαζε. Ο Παναθηναϊκός, χάρη στην οικογένεια Γιαννακόπουλου που τον στηρίζει οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να κρατηθεί στην ελίτ και να πάρει το Ευρωπαϊκό τρόπαιο άλλες τρεις φορές, το 2000, το 2002 και το 2007. Να γευτεί παίχτες όπως ο Μποντιρόγκα, ο Ρέμπρατσα, ο Κάτας, ο Κουτλουαϊ, ο Σισκάουσκας, ο Διαμαντίδης. Φυσικά όλα αυτά με μπροστάρη τον Ζελιμιρ Ομπράντοβιτς τον προπονητή που εμπιστεύονται στην ομάδα εδώ και 10 χρόνια! Ναι, καλά διαβάσατε, φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από εκείνο το Καλοκαίρι του 1999 όταν και ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού ο Σέρβος coach.  Ο προπονητής των «πρασίνων» καταφέρνει με το πέρασμα του χρόνου να διατηρεί έναν βασικό κορμό παιχτών προσθέτοντας σιγά – σιγά νέους παίχτες στην ομάδα μαθαίνοντας τους την, γνωστή για αυτόν, συνταγή των επιτυχιών. Σπανούλης, Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Μπατίστ, Χατζηβρέτας, Τσαρτσαρής είναι ο δυνατός κορμός της ομάδας που παρέα με τους «νέους» Πέκοβιτς, Περπέρογλου, Νίκολας, Φώτση καλούνται να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στο πέμπτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, έμεινε στην Ρώμη το 1997, εκεί σταμάτησε ο χρόνος για όλους τους κόκκινους φιλάθλους. Μέχρι και φέτος πριν την έναρξη της season αν ρωτούσες κάποιον να σου πει μια μορφή της ομάδας του Πειραιά  θα σε γύριζε μια δεκαετία πίσω, να σου θυμίσει τον Ρίβερς, τον Σιγάλα, τον Τόμιτς. Η ομάδα είχε αφεθεί στην μοίρα της από τον Σωκράτη Κόκκαλη μέχρι την στιγμή που αποφασίζει ο ίδιος να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελοπουλο ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις επιτυχίες. Μετά από ένα διάστημα προσαρμογής οι αδελφοί Αγγελόπουλοι εμπιστεύτηκαν την ομάδα  στον επιτυχημένο προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Παναγιώτη Γιαννάκη πλαισιώνοντας τον με ένα μείγμα από ταλαντούχους και έμπειρούς παίχτες ξεχωρίζοντας βέβαια κανείς τους Παπαλουκά, Βούισιτς και Τσίλντρες. Αυτοί καλούνται να παρασύρουν τον Βασιλόπουλο, τον Μπουρούση, τον Χαλπερίν, τον Τεόντοσιτς και τους άλλους ώστε ο Ολυμπιακός να γυρίσει σήμερα στην κορυφή της Ευρώπης. Οι μαγικές λέξεις αυτής της ομάδας είναι «υπομονή» και «συγκέντρωση». Όσο οι «κόκκινοι» καταφέρνουν και τηρούν τα παραπάνω ο Ολυμπιακός θα φτάνει όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του δεύτερου Ευρωπαϊκού του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτόν τον ημιτελικό κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα! Αυτό γιατί ότι και να γίνει μια ελληνική ομάδα θα είναι παρούσα στον τελικό της Κυριακής της 3ης Μαϊου στην «Q2 World Arena» του Βερολίνου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ που καταφέρνει πάντα, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, να μας κάνει να καμαρώνουμε για αυτό! Ας βγούμε έξω να πιάσουμε τον Μάη, να παραστούμε στις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς, να φάμε, να πιούμε έναν καφέ, περιμένοντας όλοι το ρολόι να δείξει 22.00 το βράδυ για να απολαύσουμε ένα μεγάλο παιχνίδι αντάξιο της ιστορίας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που να μας θυμίσει γιατί αγαπάμε το Basket!

Ολυμπιακός - Παναθηναικός (Μπάσκετ)

Τι λένε οι  εταιρείες στοιχηματισμού

Σε κάθε περίπτωση οι διάφορες εταιρείες στοιχηματισμού στο διαδύκτιο δίνουν ως φαβορί για την κατάκτηση της νίκης τον Παναθηναϊκό με μέσο όρο απόδοσης το 1.60 και ως αουτσάιντερ τον Ολυμπιακό με αποδόσεις που κυμαίνονται γύρω στο 2,45. Βέβαια δεν λείπουν και διάφορα άλλα γεγονότα μέσα στον αγώνα στα οποία μπορείτε να ποντάρετε. Ο Γιάννης Μπουρούσης θεωρείται ως ο επικρατέστερος να αναδειχθεί ως πρώτος σκόρερ του αγώνα ενώ ακολουθεί ο Μαϊκ Μπατίστ. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς δεν θα μπορούσε παρά να κλέβει την παράσταση στον τομέα των assists ακολουθούμενος από τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη ενώ στον τομέα των rebounds δεσπόζει για άλλη μια φορά το όνομα του φορμαρισμένου Γιάννη Μπουρούση με τον Νίκολα Πέκοβιτς να ακολουθεί. Παρατηρεί κανείς, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να δίνεται ως επικρατέστερος για να φτάσει στην νίκη – πρόκριση όμως οι παίχτες του Ολυμπιακού είναι αυτοί που δείχνουν να επικρατούν στους επιμέρους τομείς του παιχνιδιού.