Μεταμόσχευση προσώπου & 1η δημόσια εμφάνιση

Connie Culp

Η Connie Culp, η γυναίκα που υπεβλήθη για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. σε σχεδόν ολοκληρωτική μεταμόσχευση προσώπου, έκανε την πρώτη της εμφάνιση μετά την επέμβαση και μίλησε για την εμπειρία της σε συνέντευξη Τύπου. Η 46χρονη μητέρα δύο παιδιών, που είχε πυροβοληθεί στο πρόσωπο από το σύζυγό της το 2004, εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της προς την οικογένεια της γυναίκας, από την οποία ελήφθη το μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση του προσώπου της κ. Culp.

Connie Culp

Φυσικά η κ. Culp δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους ιατρούς που την περιέθαλψαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν ο πλαστικός χειρουργός, Risal Djohan, την εξέτασε δύο μήνες μετά το συμβάν που άλλαξε τη ζωή και την εμφάνισή της, είχε φανεί πολύ συγκρατημένος και ιδιαίτερα αβέβαιος ως προς την επιτυχία μίας τυχόν μεταμόσχευσης προσώπου.

Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του

«Αυτή είμαι 5 χρόνια μετά.. πήρα πίσω τη μύτη μου», δήλωσε χαριτολογώντας η κ. Culp, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να κρίνουμε ή κατακρίνουμε κάποιον για μία δυσμορφία που τυχόν έχει, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι του έχει συμβεί.

Η επέμβαση

11 ιατροί πήραν μέρος στην επέμβαση που κράτησε 22 ώρες, προκειμένου η ασθενής να μπορεί να κινεί τους μυς του νέου προσώπου της. Οι χειρουργοί έπρεπε να αποκαταστήσουν μυς, ιστούς και νεύρα από το πρόσωπο μίας γυναίκας, που είχε προσφάτως χάσει τη ζωή της.

Η υπεύθυνη της πτέρυγας Πλαστικής Χειρουργικής στην κλινική που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, Maria Simeniow, δήλωσε πως η μεταμόσχευση άλλαξε ριζικά την εμφάνιση της κ. Culp.

Η κατάσταση της κ. Culp είχε κριθεί ιδιαίτερα σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς το πρόσωπό της είχε μείνει χωρίς κόκαλο και δεν μπορούσε να φάει κανονικά.

Connie Culp

Το προηγούμενο

Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση είναι μόλις η τέταρτη, που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως. Η πρώτη είχε επιτυχώς πραγματοποιηθεί στη Γαλλία τρία χρόνια πριν, στην Isabelle Dinoire, στην οποία είχε επιτεθεί ο σκύλος της. Ακόμα μία έχει πραγματοποιηθεί σε άνδρα στη Γαλλία και μία σε έναν άνδρα επίσης στην Κίνα.

Και μετά ;

Το νέο πρόσωπο δε θυμίζει εκείνο του δωρητή, καθώς εφαρμόζεται στους και υποστηρίζεται από τους μυς και τους ιστούς του ατόμου, στο οποίο γίνεται η μεταμόσχευση.

Μετά τις επεμβάσεις ωστόσο, όλοι οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής τους, παίρνοντας ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, προκειμένου ο οργανισμός τους να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Επιπλέον, ειδικοί υποστηρίζουν και προειδοποιούν ότι οι ασθενείς δεν αποκλείεται να εμφανίσουν ψυχολογικές διαταραχές, αισθανόμενοι απογοήτευση, απόγνωση ή ακόμα και συναισθήματα ενοχής προς το δωρητή του μοσχεύματος.

video από την πρώτη εμφάνιση της Connie Culp

Πηγή: cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook