Γιγάντιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο ανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Antara, ανακαλύφθηκε ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, το οποίο έχει ύψος 4.600 μέτρων, εκτείνεται σε μήκος 50χλμ. και βρίσκεται στο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού”, μια ζώνη με συχνούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις όπως δήλωσε και ο Γιουσούφ Σουρατσμάν, διευθυντής της κρατικής Υπηρεσίας Εκτίμησης και Εφαρμογής Τεχνολογίας.

Κατά λέξη είπε: “Το ηφαίστειο αυτό είναι τεράστιο και ψηλό. Δεν υπάρχουν ηφαίστεια με τέτοιο ύψος στο έδαφος της Ινδονησίας. Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο είναι πολύ επικίνδυνο αν εκραγεί” και πρόσθεσε πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν είναι ενεργό.

Συγκεκριμένα το ηφαίστειο εντοπίστηκε σε απόσταση 330 χιλιομέτρων στα ανοικτά της επαρχίας Μπενγκουλού της Σουμάτρας από Ινδονήσιους, Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές, κατά την διάρκεια μελετών που γινόντουσαν στην περιοχή, προκειμένου να μελετήσουν αλλαγές στη γεωλογική δομή του έπειτα από μεγάλους σεισμούς στην περιοχή.