Nokia: Εφικτή η ασύρματη φόρτιση συσκευών

Nokia Logo

Οι ερευνητές της Nokia αναπτύσσουν αυτό τον καιρό μια νέα τεχνολογία, η οποία φιλοδοξεί να απαλλάξει στο μέλλον τους κατόχους κινητών τηλεφώνων από καλώδια και φορτιστές. Το project έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ραδιοκυμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον και τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ένα κινητό τηλέφωνο.

Η νέα τεχνολογία αξιοποιεί τα φορτία που βρίσκονται στο Wi-Fi, του τηλεφωνικούς πυλώνες, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, μετατρέποντάς τα σε ενέργεια που μπορεί να αποθηκευτεί στη μπαταρία των κινητών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα κινητό απαιτεί περίπου 50 milliwatts και τα έως τώρα πειράματα έχουν φτάσει στα 5 milliwatts. Έτσι, θα χρειαστούν ακόμη 3 έως 4 χρόνια μέχρι να δούμε στην πράξη τη νέα τεχνολογία.

Ένας από τους περιορισμούς του νέου συστήματος είναι ότι το κινητό πρέπει να είναι απενεργοποιημένο για να φορτιστεί μ’ αυτό τον τρόπο. Επίσης, δεν αποκλείεται τα ραδιοκύματα να συνδυαστούν με μια επιπλέον μορφή ενέργειας [π.χ. ηλιακή] προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

[via]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.