Οι πιο πρόσφατες έρευνες για το σεξ vol2

Έρωτας

Σας παρουσιάζουμε τις πιο πρόσφατες έρευνες του Ιουνίου σχετικά με το σεξ, οι οποίες υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα τις σεξουαλικής μας ζωής.

Το μυστικό του έρωτα κρύβεται στα γονίδια

Η μελέτη, η οποία δείχνει ότι πιθανότατα υπάρχει ένας βιολογικός-γενετικός μηχανισμός που ελέγχει τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες διαφορές σε ένα τμήμα του DNA τους, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημά τους, από ό,τι αν το “ζευγάρωμα” είχε γίνει απολύτως στην τύχη. Πιθανώς πρόκειται για μια αρχέγονη εξελικτική στρατηγική των ανθρώπων, ώστε να εξασφαλίσουν πιο υγιείς απογόνους, αφού η γονιδιακή ποικιλία αποτελεί επιβιωσιακό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Παράνα της Βραζιλίας, υπό την Μαρία ντα Γκράθα Μπικάλχο, και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σήμερα σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη ερευνήτρια, “αν και υπάρχει η τάση να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι διαλέγουν τους συντρόφους τους, επειδή έχουν ομοιότητες, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι είναι οι διαφορές που φέρνουν την επιτυχή αναπαραγωγή και ότι η υποσυνείδητη ώθηση να έχουμε υγιή παιδιά, είναι σημαντική όταν διαλέγουμε σύντροφο”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι και άλλοι λόγοι (π.χ. πολιτισμικοί) παίζουν ρόλο στην επιλογή συντρόφου και διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί με την θεωρία ότι αν ένα πρόσωπο έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, αυτό θα καθορίσει τη συμπεριφορά του.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποια είναι εκείνα τα σωματικά σημάδια που “εκπέμπουν” οι άνθρωποι, ώστε να ελκύσουν το πρόσωπο του αντίθετου φύλου, που έχει γονιδιακές διαφορές. Ίσως, μεταξύ άλλων, παίζουν ρόλο η ξεχωριστή μυρωδιά του σώματος (φερομόνες) ή η κατατομή και η συμμετρία του προσώπου.

Η έρευνα σύγκρινε γενετικά δεδομένα από 90 παντρεμένα ζευγάρια με ανάλογα δεδομένα από 152 τυχαία “ζευγαρωμένα” ζευγάρια (που δηλαδή δεν αποτελούν πραγματικούς συντρόφους στη ζωή) και διαπίστωσε ότι τα πρώτα (τα παντρεμένα) έχουν σημαντικά περισσότερες διαφορές στα γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (το λεγόμενο “μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας”). Οι γονείς με ανόμοια γονίδια στον κρίσιμο τομέα του ανοσοποιητικού, παρέχουν στα παιδιά τους αυξημένες πιθανότητες απόκρουσης των μολύνσεων.

Ο έγγαμος βίος το καλύτερο αντικαταθλιπτικό για τις γυναίκες!

Είστε από τις αμετανόητες γυναίκες καριέρας που ο γάμος σάς αφήνει εντελώς αδιάφορη; Εάν ναι, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, καθώς ο έγγαμος βίος -όπως λένε τώρα οι ειδικοί- είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό για τις γυναίκες! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης που παρουσίασε η δρ Χαρά Νομικού, οι ανύπαντρες εμφανίζουν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες είναι 16% και 13%.

«Το άγχος της αποκατάστασης σε συνδυασμό ίσως με πιεστικές και απαιτητικές καριέρες μπορούν να ενοχοποιηθούν για το αποτέλεσμα, ενώ η καθυστέρηση της μητρότητας συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση του έντονου στρες» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος δρ Χαρά Νομικού, που μαζί με τους συνεργάτες της πραγματοποίησαν τη μελέτη βασιζόμενοι σε στοιχεία ατόμων και ζευγαριών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια κατά τη διάρκεια του 2008.

Οι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα μόνες τους και είναι συναισθηματικά «ακάλυπτες», πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην ψυχολογική και σωματική κόπωση και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι τους, διαταραχές σίτισης και άλλα.

Οι περισσότερες έγγαμες γυναίκες φαίνεται να προστατεύονται από την κατάθλιψη και το στρες, καθώς ο γάμος τούς προσφέρει ασφάλεια αλλά και τη δυνατότητα να μοιράζονται τις ευθύνες και τα προβλήματα με τους συντρόφους τους.

Oι γυναίκες νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας

Oι γυναίκες είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους άνδρες, να νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, σε υψηλότερο ποσοστό έναντι των ανδρών, αισθάνονται πως δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις που οι ίδιες έχουν θέσει στον εαυτό τους όσον αφορά την οικογένεια και το επάγγελμά τους.

Αυτή η τελειομανία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εργασιακές και τις οικογενειακές και λοιπές προσωπικές επιδιώξεις τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου Όμπερν της Αλαμπάμα, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζάκλιν Μίτσελσον, και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of Occupational and Organizational Psychology», σύμφωνα με το BBC.

Το 34% των γυναικών που ρωτήθηκαν για το επάγγελμά τους, δήλωσαν ότι νιώθουν πως δεν εκπληρούν τα υψηλά στάνταρντ που έθεσαν στους εαυτούς τους, έναντι ποσοστού 24% των ανδρών. Όσον αφορά το σπίτι και την οικογενειακή ζωή, το αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 30% για τις γυναίκες και 17% για τους άνδρες.

Η υπεύθυνη της έρευνας δήλωσε ότι δεν περίμενε να καταγραφεί διαφορά μεταξύ ανδρών-γυναικών και τόνισε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται μια διαφορά στα ποσοστά τελειομανίας μεταξύ των δύο φύλων, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ, είναι ότι οι γυναίκες συχνά αισθάνονται πολύ ένοχες, όταν μπερδεύουν τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς τους, καθώς αισθάνονται ότι δεν τα καταφέρνουν σωστά σε κανέναν από τους δύο τομείς.

Το γυναικείο πρόσωπο αποκαλύπτει τον χαρακτήρα

Η εξωτερική εμφάνιση, ειδικά το πρόσωπο, μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές αλήθειες για το εσωτερικό ενός ανθρώπου, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του -αρκεί να πρόκειται για γυναίκα!

Ένα νέο πείραμα Βρετανών ερευνητών αποκάλυψε ότι οι εθελοντές μπορούσαν να διακρίνουν αν μια γυναίκα είναι τυχερή, θρησκευόμενη ή αξιόπιστη, απλώς κοιτώντας το πρόσωπό της, όμως τα πρόσωπα των ανδρών δεν αποκαλύπτουν εξίσου τα στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Οι επιστήμονες γενικά διχάζονται κατά πόσον ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεσης μπορούν ή όχι να ανιχνευθούν στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου.

Οι Βρετανοί ερευνητές Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ και Ρομπ Τζένκινς του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το New Scientist, έδωσαν σε 6.500 εθελοντές να μαντέψουν τον χαρακτήρα 1.000 ατόμων, κοιτώντας φωτογραφίες των τελευταίων, για τους οποίους οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως δημιουργήσει ένα αναλυτικό ψυχολογικό προφίλ.

Οι εθελοντές μπόρεσαν σε ποσοστό 70% να εντοπίσουν τις τυχερές γυναίκες, σε ποσοστό 73% τις θρησκευόμενες και σε ποσοστό 54% τις αξιόπιστες. Απέτυχαν ουσιαστικά σε μια μόνο περίπτωση: να εντοπίσουν σωστά εκείνες που θεωρούν τον εαυτό τους αστείο!

Στην περίπτωση των ανδρικών προσώπων, το καλύτερο που πέτυχαν οι εθελοντές ήταν ότι εντόπισαν τους τυχερούς άνδρες σε ποσοστό μόλις 22%, ενώ για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (θρησκευόμενοι, αξιόπιστοι κ.α.) υπήρξε σχεδόν πλήρης αποτυχία.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν αυτή τη διαφορά, όμως επεσήμαναν ότι, για κάποιο λόγο, τα γυναικεία πρόσωπα δίνουν πιο πολλές πληροφορίες σε σχέση με τα ανδρικά ή οι άνδρες δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις προσωπικότητές τους τόσο σωστά όσο οι γυναίκες.

Η πρώτη αγάπη είναι… παντοτινή

Μετά από σειρά μελετών, οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό κάποιοι ήδη γνωρίζουν: δεν ξεπερνάμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη. Η πρώτη αγάπη μένει βαθιά χαραγμένη μέσα μας και στοιχειώνει τις επόμενες σχέσεις μας, σύμφωνα με τη μελέτη κορυφαίων βρετανών επιστημόνων με τίτλο “Μεταβαλλόμενες Σχέσεις”.

“Σε ένα ιδανικό κόσμο, θα ξυπνούσαμε κατευθείαν στη δεύτερη σχέση, χωρίς να έχουμε εμπειρία της πρώτης”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Μάλκολμ Μπρίνιν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Έσεξ που διεξήγαγε την έρευνα.

Το βασικό συμπέρασμα τους ήταν ότι η συναισθηματική ευφορία της πρώτης αγάπης μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στις επόμενες σχέσεις. Τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε στον πρώτο έρωτα, μας κάνουν να θέτουμε μη ρεαλιστικά πρότυπα σχέσης, με αποτέλεσμα να κρίνουμε αρνητικά τις επόμενες σχέσεις μας. “Το κλειδί της ευτυχίας είναι να έχει κανείς μια ορθολογική αντίληψη για το τί θέλει από μια σχέση και να μην προσπαθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξαναζήσει την συγκίνηση και την ένταση της “πρώτης φοράς”, δήλωσε ο δρ. Μπρίνιν.

Η ωραία φωνή σχετίζεται με την ομορφιά και το σεξ

Σχεδόν όλοι μας θεωρούμε ότι μια πιο μπάσα φωνή θεωρείται πιο σέξι, αλλά πόσο σχέση τελικά παίζει η φωνή με το πόσο μας αρέσει μια γυναίκα; Όταν τελικά συνδέσουμε τη φωνή με το πρόσωπο, παίζει πραγματικά σημαντικά ρόλο η χροιά της φωνής της;

Όπως και η προσωπική μυρωδιά του καθενός, έτσι και η φωνή μας δίνει στοιχεία για τις… αναπαραγωγικές ικανότητες ενός άντρα ή μιας γυναίκας. Π.χ. δεν είναι μύθος ότι συνήθως οι όμορφοι άντρες έχουν πιο “βαθιά” χροιά στη φωνή τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Αγγλία, όπου έδειξαν φωτογραφίες αντρών σε ένα γκρουπ γυναικών και ύστερα τους έβαλαν να ακούσουν κασέτες με αντρικές φωνές, οι ομορφότεροι άντρες όντως έχουν πιο μπάσα φωνή. Οι περισσότερες γυναίκες βαθμολόγησαν υψηλότερα τις μπάσες φωνές και αποδείχτηκε ότι όντως οι άντρες στους οποίους άνηκαν οι φωνές ήταν ωραιότεροι.

Επίσης, η φωνή δίνει στοιχεία για τα φυσικά χαρακτηριστικά κάποιου. Μια μελέτη που έγινε το 2002, απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν στο 75% των περιπτώσεων να συνδέσουν μια φωνή με τη φωτογραφία του ατόμου στο οποίο ανήκει και ότι εκείνοι με τα πιο συμμετρικά χαρακτηριστικά είχαν και πιο ελκυστικές φωνές.

Μερικές φορές, η φωνή μπορεί να μας υπονοήσει πόσο καλά τα πάει στο… κρεβάτι. Μια μελέτη συνέδεσε την γοητεία της φωνής με τις σωματικές διαστάσεις. Στους άντρες, μια ωραία φωνή είχε άμεση σχέση με την διάπλαση των ώμων και των χεριών, ενώ στις γυναίκες εκείνες με την ωραιότερη φωνή είχαν λεπτότερη μέση σε σχέση με τους γοφούς.

Ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώθηκε είναι ότι εκείνοι και εκείνες με την πιο ελκυστική φωνή, είχαν περισσότερες ερωτικές σχέσεις και είχαν κάνει για πρώτη φορά σεξ σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σεξ φάρμακο στο κρυολόγημα

Το σεξ μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το κρυολόγημα και την γρίπη -όχι πάντα φυσικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις. Ψυχολόγοι από την Πενσιλβάνια των Η.Π.Α. έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μία, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα βοηθούν στην ενδυνάμωση του οργανισμού με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο επιρρεπείς στη γρίπη.

Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μετρώντας τα επίπεδα ενός αντιγόνου (IgA) που βρίσκεται στο σάλιο. Το αντιγόνο αυτό είναι το πρώτο που μας βοηθάει να “πολεμήσουμε” ενάντια στα κρυολογήματα.

Ζήτησαν από 111 άτομα, ηλικίας 16-23, να πουν πόσο συχνά έκαναν σεξ τον περασμένο μήνα και συγχρόνως μέτρησαν τα επίπεδα του αντιγόνου IgA. Τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι εκείνοι που έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν μια μικρή άυξηση στα επίπεδα του IgA σε σχέση με εκείνους που απείχαν εντελώς.

Πιο αναλυτικά, εκείνοι που έρχονταν σε επαφή μια με δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μια αύξηση της τάξης του 30%. Όμως, εκείνοι που έκαναν πολύ συχνά σεξ, δηλαδή τρεις και παραπάνω φορές, είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα από όλους -ακόμα και από εκείνους που δεν έκαναν καθόλου σεξ!

Ο δόκτωρ Κλίφορντ Λόουελ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχολιάζει: “Οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι ενδέχεται να έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερους ιούς από εκείνους που δεν είναι ενεργοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα απαντάει σε αυτές τις “απειλές” με το να παράγει και να απελευθερώνει περισσότερο αντιγόνο IgA.”

Οι λόγοι για τους οποίους δεν παρουσίασαν ανάλογη αύξηση εκείνοι που έκαναν ιδιαίτερα συχνά σεξ παραμένουν άγνωστοι. Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτό συμβαίνει λόγω του άγχους που μπορεί να τους προκαλεί αυτή η έντονη σχέση και το άγχος μειώνει τα επίπεδα του IgA.

H τεστοστερόνη μεταβάλλει το… γούστο μας

Οι αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να μεταβάλλουν το γούστο μας στο αντίθετο φύλο, σύμφωνα με μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες ευθύνονται για την… αδυναμία τους σε μυώδεις άντρες του κινηματογράφου, όπως ο Ντάνιελ Κρεγκ, ενώ η αντίστοιχη αντρική ομάδα προτιμάει γυναίκες σαν την Νάταλι Πόρτμαν.

Οι μελετητές εξέτασαν τις προτιμήσεις των συμμετέχοντων κατά δύο περιόδους: μια με αυξημένη την συγκεκριμένη ορμόνη και άλλη μια με μειωμένη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι αλλαγές στην τεστοστερόνη αλλάζουν και το γούστο των γυναικών, ειδικότερα σε σχέση με το πρόσωπο των αντρών. Ο Τζέιμπς Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ, αλλά και ο Ράσελ Κρόου είναι δύο από τους πιο… σκληρούς άντρες της μεγάλης οθόνης και εκείνους προτιμούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι άντρες με αυξημένη την ορμόνη, έδειχναν προτίμηση στην Νάταλι Πόρτμαν και την Εβάντζελιν Λίλι, από τη σειρά Lost. Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η τεστοστερόνη στις γυναίκες, τόσο αναζητάνε για πιο “αντρικά” και “σκληρά” πρόσωπα ενώ το αντίστοιχο συμβαίνει στους άντρες: όσο αυξάνεται η ορμόνη τόσο περισσότερο κοιτάνε τα αντικειμενικά “θηλυκά πρόσωπα” των γυναικών.

Ο παράφορος έρωτας διαρκεί λίγο

Όπως διαπίστωσαν σε μελέτη που εκπόνησαν, υπεύθυνη για τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα είναι πιθανότατα μία χημική ουσία, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας σχετίσθηκαν με τα αισθήματα ευφορίας και εξάρτησης που αναπτύσσονται κατά την έναρξη μιας σχέσης. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, τα επίπεδα αυτά σταδιακά μειώνονται – και ο παράφορος έρωτας τελειώνει.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Πάβια, ανέλυσαν τις διακυμάνσεις μιας ομάδας πρωτεϊνών που ονομάζονται νευροτροφίνες, στο αίμα 116 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 31 ετών. Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Ψυχονευροενδοκρινολογία», οι μισοί από τους εθελοντές τους είχαν αρχίσει πρόσφατα μια νέα σχέση, ενώ οι λοιποί είτε ήσαν εργένηδες, είτε σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Στους εθελοντές που μόλις είχαν αρχίσει μια νέα σχέση, τα επίπεδα μιας εκ των πρωτεϊνών – του επονομαζόμενου παράγοντα αναπτύξεως των νεύρων (NGF) – ήσαν σημαντικά υψηλότερα. Έπειτα από έναν χρόνο, σε 39 από τους 58 εθελοντές που εξακολουθούσαν να έχουν αυτή τη «νέα» σχέση, τα επίπεδα του NGF είχαν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Το εύρημα αυτό δεν υποδηλώνει, κατά τους ερευνητές, ότι τα ζευγάρια παύουν να είναι ερωτευμένα. «Παραμένουν ερωτευμένα», λένε, «απλώς ο έρωτάς τους δεν είναι πια τόσο παράφορος όσο στην αρχή».

[via, via]

Κοινοποιήστε στο Facebook
Otherside.gr Games Otherside.gr Games