Απαγόρευση καπνίσματος: Τι προβλέπει ο νόμος

Απαγόρευση καπνίσματος

Από σήμερα, 1η Ιουλίου, μπαίνει τέλος στο κάπνισμα στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι δήμοι δηλώνουν ανέτοιμοι για την εφαρμογή του νόμου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα ειδικά σήματα, που χωρίζουν τα καταστήματα σε καπνιζόντων και μη, άρχισαν να διανέμονται μόλις πριν δύο μέρες, ενώ η υπουργική απόφαση εκκρεμούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ποιες ακριβώς αλλαγές θα πρέπει να κάνουν στο χώρο τους.

Ειδικότερα, ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, προβλέπει τα εξής:

 • Καταστήματα μέχρι 70 τ.μ. θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ώς χώροι μη καπνιζόντων, διατηρώντας τη δυνατότητα μετατροπής του καταστήματος από καπνιζόντων σε μη καπνιζόντων, ή το αντίστροφο, και μετά την 1η Ιουλίου.
 • Σε καταστήματα από 70 τ.μ. έως 300 τ.μ. προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένοι, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.
 • Σε καταστήματα πάνω από 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 40% του καταστήματος, με διαχωριστικό ύψους 2 μέτρων.
 • Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από το Δήμο, διαφορετικά θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιζόντων.
 • Στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Στο νόμο δεν εμπίπτουν τα καζίνο. Η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο νόμος δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ακόμα και εάν υπάρχουν στέγαστρα, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ειδικότερα:

 • Επιτρέπεται η δημιουργία καπνιστηρίων σε εταιρείες που απασχολούν το λιγότερο 50 άτομα και εφόσον υπάρχει η σχετική συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και ιδιοκτησίας.
 • Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Σε τρένα και πλοία:

 • Το υπουργείο άναψε, το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση.

Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 τ.μ. ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους.

Τα πρόστιμα:

Στα καταστήματα εστίασης, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ’ όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ’ αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

Στα καταστήματα:

 • 1η παράβαση: έως 1.000 ευρώ
 • 2η παράβαση: έως 2.000 ευρώ
 • 3η παράβαση: έως τρεις μήνες απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ εάν δεν πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ
 • 4η παράβαση και άνω: προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Στους καταναλωτές:

 • Από 50 ευρώ έως 500 ευρώ.

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν τις παραβάσεις στον τετραψήφιο αριθμό 1142.

Πηγή: cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook