Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Τόκιο

Η Μόσχα έχασε τα σκήπτρα της ακριβότερης πόλης στον κόσμο. Την εκθρόνισε το Τόκιο από τον κατάλογο με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου το 2009, τον οποίο συντάσσει κάθε χρόνο το ινστιτούτο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Mercer. Κύρια αιτία της αλλαγής στην κορυφή είναι οι διακυμάνσεις των επιτοκίων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε βεβαίως να λείψει η Αθήνα, που φέτος φιγουράρει στην 28η θέση, μόλις τρεις θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση δεν έπεισε κάποιους πως πρέπει να ρίξουν περισσότερο τις τιμές. Σε άλλες πόλεις πάλι, όπως το Λονδίνο, η κατρακύλα είναι μεγάλη, ακριβώς επειδή η κρίση ανάγκασε κάποιους να συμμορφωθούν, ενώ άλλαξε προς τα κάτω και η ισοτιμία του ευρώ και της στερλίνας, έναντι του δολαρίου. Η Αθήνα έχει 85,9 βαθμούς, έναντι 97 που είχε πέρυσι.

Η έρευνα της Mercer βασίζεται στις τιμές περίπου διακοσίων προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η στέγαση, η διατροφή, οι μεταφορές, η ένδυση και η ψυχαγωγία. Ως κλίμακα μέτρησης λαμβάνεται το κόστος διαβίωσης της Νέας Υόρκης, στο οποίο αποδίδεται ο δείκτης 100. Το κόστος διαβίωσης στις άλλες πόλεις υπολογίζεται σε σχέση με αυτό. Το Τόκιο λοιπόν έχει δείκτη 143,7. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Οζάκα της Ιαπωνίας, με 119,2 βαθμούς, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η ρωσική πρωτεύουσα με 115,4. Το Λονδίνο, που ήταν πέρυσι τρίτο, πέφτει φέτος στη 16η θέση, με 92,7. Το Οσλο, που πέρυσι ήταν στην 4η θέση, κατρακύλησε στη 14η, με 94,2, ενώ η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην 8η θέση από την 20η και το Πεκίνο στην 9η από την 20η, με 99,6 βαθμούς. Η Γενεύη ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και κατατάσσεται 4η, με 109,2, και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με 108,7, η Ζυρίχη με 105,2 και η Κοπεγχάγη με 105. Το Παρίσι πέφτει από τη 12η στη 13η θέση, με 95,1 βαθμούς. Η πιο θεαματική πτώση είναι αυτή της Βαρσοβίας, η οποία περνάει από την 35η θέση στην 113η, ενώ το Γιοχάνεσμπουργκ φιγουράρει φέτος στην τελευταία θέση της κατάταξης των 143 πόλεων που μετρήθηκαν, λόγω της υποτίμησης του ραντ έναντι του δολαρίου.

Πηγή: espressonews.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook