Ολική έκλειψη Ηλίου 2009 (Video)

Ολική έκλειψη Ηλίου

Μεγάλο τμήμα της Ασίας σκοτείνιασε από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου του 21ου αιώνα, προκαλώντας δέος σε όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν, αλλά και δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να διεξαγάγουν νέα συμπεράσματα από το φαινόμενο και να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το «στέμμα» του ηλίου.

Η έκλειψη ήταν “τερατώδους” μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA,Φρεντ Έσπενακ και τον μετεωρολόγο Τζέι Άντερσον, που σε άρθρο τους στο περιοδικό Sky & Telescope σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια τέτοια φαινόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφθανε τα εξίμιση λεπτά, μια χρονική διάρκεια που δεν θα επαναληφθεί μέχρι το έτος 2132.

Ολική έκλειψη Ηλίου 2009

Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει κατά μέσο όρο μια ή δύο φορές το χρόνο, όμως είναι ορατή μόνο από μια στενή λωρίδα (περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης).

Ο βασικός λόγος που η σημερινή έκλειψη στην Ασία κράτησε τόσο πολύ, ήταν ότι άρχισε μόλις λίγες ώρες αφότου η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο σημείο όπου το φεγγάρι πλησιάζει περισσότερο τον πλανήτη μας κατά την περιφορά του. Από τόσο κοντινή απόσταση, ο δορυφόρος της Γης φαίνεται κατά 8% μεγαλύτερος από τον Ήλιο και ρίχνει μια μεγαλύτερη σκιά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως.

Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, περιλαμβανομένης και της Σαγκάης.

Για τους αστρολόγους η έκλειψη ισοδυναμεί με κακοτυχία. Για πολλούς άλλους όμως, ακριβώς το αντίθετο, γι’ αυτό και ήταν χιλιάδες, εκείνοι, που συγκεντρώθηκαν στο Βαρανάσι, για να κάνουν μία βουτιά στο Γάγγη, πράξη που θεωρείται ότι λυτρώνει από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου τους Ινδουιστές.

Για κάποιους άλλους, η έκλειψη αποτελεί κακό οιωνό, γι’ αυτό και πολλές έγκυες γυναίκες ζήτησαν από τους ιατρούς είτε να επισπεύσουν είτε να αναβάλουν τους τοκετούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, γονείς απέφυγαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Και για τον κινεζικό πολιτισμό, η έκλειψη αποτελεί κακό οιωνό. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το φαινόμενο προκαλούσε ένας δράκος που “κατάπινε τον ήλιο” για μερικά λεπτά.

Άδραξαν την ευκαιρία

Η συγκεκριμένη ολική έκλειψη ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου, που θα γνωρίσει ο 21ος αιώνας, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό πείραμα, με την προσδοκία να δοθεί απάντηση στο κατά πόσο η βαρύτητα της Γης μειώνεται, κατά τη διάρκεια μίας ολικής έκλειψης.

Τα αποτελέσματα, που αναμένεται να αναλυθούν τους επόμενους μήνες, θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν τη θεωρία ότι πράγματι προκαλούνται βαρυτικές ανωμαλίες στη Γη.

Ειδικότερα, γεωφυσικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εγκατέστησαν εξελιγμένο εξοπλισμό σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας τους, μετρώντας τη βαρύτητα, καθώς η σκιά της Σελήνης, πλάτους περίπου 250 χλμ., διέσχιζε αργά τη Νότια Κίνα.

Προηγούμενες ενδείξεις

Η πρώτη ένδειξη για τις διακυμάνσεις της βαρύτητας, υπήρξε το 1954, όταν ο Γάλλος φυσικός, Μορίς Αλέ, κατά τη διάρκεια μίας ηλιακής έκλειψης, παρατήρησε την “παράξενη” συμπεριφορά ενός κινούμενου εκκρεμούς, την οποία απέδιδε σε μεταβολή της βαρύτητας λόγω του φαινομένου.

Από τότε, ανάλογες βαρυτικές ανωμαλίες έχουν παρατηρηθεί σε περίπου 20 ηλιακές εκλείψεις ανά τον πλανήτη, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Σημειώνεται πάντως ότι οι περισσότεροι φυσικοί του πλανήτη αμφιβάλλουν για την ύπαρξη της ανωμαλίας, επειδή αν ίσχυε, θα άλλαζε τις αντιλήψεις τους για το πώς λειτουργεί η βαρύτητα.

Δείτε το Video:

Πηγή: cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook