Δεν έχουν μόνο οι έφηβοι ακμή

Ακμή

Η ακμή και τα σπυράκια δεν σταματούν μόλις τελειώσει η εφηβεία. Περίπου οι μισές γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες παρουσιάζουν ακμή κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή και τουλάχιστον 20% των γυναικών που απευθύνονται στους δερματολόγους αντιμετωπίζει πρόβλημα με σπυράκια, γράφει στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ο δερματολόγος δρ Νικ Λόουβ.

Ο αριθμός των ενηλίκων με σπυράκια φαίνεται ότι αυξάνεται, γεγονός που ίσως σχετίζεται με τον ολοένα και πιο στρεσογόνο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το στρες αλλάζει την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων- των ορμονών του ανδρικού φύλου που μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να εμφανίσουν σπυράκια κατά την ενήλικη ζωή, ίσως λόγω γενετικής προδιάθεσης ή των πολλαπλών ορμονικών διακυμάνσεων λόγω εμμήνου ρύσεως, εγκυμοσύνης, λήψης αντισυλληπτικών χαπιών ή ορισμένων φαρμάκων.

Άλλοι πιθανοί υπαίτιοι είναι η σοκολάτα γάλακτος (αλλά όχι η μαύρη σοκολάτα που ωφελεί το δέρμα, επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) και η χρήση καλλυντικών που είναι πολύ «λιπαρά» για το δέρμα μιας γυναίκας και αποφράσσουν τους σμηγματογόνους πόρους, κατά τον δρ Λόουβ.

Επίσης το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (διαταραχή που προσβάλλει περίπου μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση) μπορεί να ευθύνεται, καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ανδρογόνων.

Για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια, κατ΄ αρχάς δεν πρέπει να τα πειράζετε. Να χρησιμοποιείτε επίσης καθαριστικές λοσιόν για το πρόσωπο χωρίς αλκοόλ, τζελ για σπυράκια με αντιβακτηριακές ουσίες (για να περιορίσετε τα βακτήρια που συσσωρεύονται στους αποφραγμένους πόρους του δέρματος) και, αν χρειαστεί, μια συνταγογραφούμενη αντιβιοτική κρέμα ή και αντιβιοτικά από το στόμα που θα σας χορηγήσει ο δερματολόγος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποιήστε στο Facebook