Καφές: Προκαλεί αλλά & καταπολεμά τον πονοκέφαλο

Καφές

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache and Pain, από ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο καφές μπορεί τόσο να προκαλέσει, όσο και να καταπολεμήσει τον πονοκέφαλο.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε από μελέτη 50.000 εθελοντών, πως όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης είναι πιθανότερο να εκδηλώνουν πονοκεφάλους περιστασιακά, σε αντίθεση με όσους πίνουν λίγο καφέ και οι οποίοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από χρόνια κεφαλαλγία.

Με βάση λοιπόν τα όσα παρατήρησαν, οι υπεύθυνοι επιστήμονες συνιστούν να περιορίσουν την καφεΐνη όσοι παθαίνουν περιστασιακά πονοκεφάλους, ενώ όσοι έχουν χρόνια προβλήματα, δηλαδή 14 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα πονοκέφαλο, με την κατανάλωση καφεΐνης ίσως καταφέρουν να μειώσουν και την ένταση και τη συχνότητα των επεισοδίων.

Συμπερασματικά πάντως, όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, δεν έχουν καταλήξει σε μια εξήγηση για το πως τυχαίνει η επίδραση της καφεΐνης να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ως γνωστόν ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτελεί στερητικό σύνδρομο για τους εθισμένους στην καφεΐνη, η οποία προκαλεί συστολή των αγγείων και περιέχεται σε αρκετά αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Κοινοποιήστε στο Facebook