Οι καλοί εργαζόμενοι αμείβονται λιγότερο

Εργαζόμενοι

Τα καλά παιδιά αμείβονται κατά 1.300 ευρώ λιγότερο ετησίως από τα κακά! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Έσεξ, οι οποίοι μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και μισθού.

Ο δρ. Τσέτι Νικολέτι και η δρ. Αλίτα Νάντι μελέτησαν πάνω από 3.000 άνδρες ηλικίας 24 μέχρι 64 χρόνων οι οποίοι εργάζονται.

Τους χώρισαν σε πέντε ομάδες προσωπικοτήτων αναλόγως με την εμπειρία, το φιλότιμο, την εξωστρέφεια, τη συγκαταβατικότητα και το νευρωτισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι καλοί εργαζόμενοι αμείβονται με 6% λιγότερο, ή αλλιώς κατά 61,6 λεπτά λιγότερο την ώρα, που ισοδυναμεί με 1.300 ευρώ το χρόνο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους νευρωτικούς τύπους. Οι εξωστρεφείς και αυτοί που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες πληρώνονται το καλύτερο, καθώς παίρνουν περίπου 0,90 λεπτά περισσότερο ανά ώρα, το οποίο ετησίως υπολογίζεται ως 1.900 ευρώ.

Οι διαφορές στο μισθό έχουν, ωστόσο, να κάνουν και με άλλα χαρακτηριστικά, πέραν της προσωπικότητας, όπως η μόρφωση ή η εργασιακή εμπειρία.

Ο δρ Νικολέτι αναφέρει: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συγκαταβατικότητα και η νευρικότητα δεν αμείβονται σε αντίθεση με την εξωστρέφεια η οποία ανταμείβεται».

Από την πλευρά της, η δρ. Νάντι συμπληρώνει: «Η συγκαταβατικότητα μπορεί να μη θεωρείται προσόν στον εργασιακό χώρο, αφού πληρώνεται χαμηλότερα, αλλά σε κοινωνικές σχέσεις οδηγεί στη ψυχική υγεία και την ευτυχία».

Πηγή: apogevmatini.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook