Νόμπελ Ιατρικής για αντιγραφή χρωμοσωμάτων

Χρωμοσώματα

Τρεις Αμερικανοί ερευνητές, μοιράζονται από τη Δευτέρα (05/10) το Νόμπελ Ιατρικής του 2009 και 1.000.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο, για την ανακάλυψη του τρόπου, με τον οποίο, ο ανθρώπινος οργανισμός, προστατεύει τα 46 χρωμοσώματά του.. αντιγράφοντάς τα.

Οι Elizabeth Blackburn, Carol Greider and Jack Szostak προέβησαν σε δύο ανακαλύψεις. Αφενός ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιγράφει τα χρωμοσώματά του και αφετέρου, το πώς «οι φύλακες του ανθρώπινου γενετικού κώδικα» προστατεύονται από την εκφύλιση.

Μέσω των ανακαλύψεων αυτών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κατανοήσουν και κατά συνέπεια θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διαδικασία της γήρανσης και ασθένειες, όπως τον καρκίνο.

Η «απάντηση» κρύβεται στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που ονομάζονται τελομερή και στο ένζυμο, που τα δημιουργεί, το οποίο ονομάζεται τελομεράση.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται, τα μόριά του, χωρίζονται στα δύο, ή αλλιώς «αντιγράφονται».

Τους ερευνητές απασχόλησε ωστόσο μία «ανωμαλία».. ότι τα τελομερή, δε διαιρούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, πράγμα που σημαίνει πως, κάθε φορά που γίνεται η κυτταρική διαίρεση, αυτά φυσιολογικά θα έπρεπε να κόβονται.

Ωστόσο, δε συμβαίνει αυτό, επειδή, κάθε φορά που τα τελομερή «κονταίνουν», τα κύτταρα γερνούν και τελικά πεθαίνουν, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει πως η διάρκεια ζωής τους θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα μικρή.

Την ίδια στιγμή όμως, εάν το μήκος τους έμενε σταθερό και αναλλοίωτο, η διάρκεια ζωής των κυττάρων θα ήταν «αιώνια», γεγονός, επίσης «προβληματικό», που συμβαίνει στην περίπτωση των καρκινικών κυττάρων.

«Νέα διάσταση» σε όσα γνωρίζουμε για τα κύτταρα

Σε ανακοίνωσή του, το σουηδικό Ίδρυμα Karolinska, που απονέμει τα βραβεία, αναφέρει : «Η ανακάλυψη των ερευνητών έδωσε νέα διάσταση σε όσα γνωρίζουμε για τα κύτταρα, έριξε φως στους μηχανισμούς των ασθενειών και άνοιξε νέους δρόμους για την επινόηση νέων θεραπειών».

Η Elizabeth Blackburn, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο Jack Szostak, καθηγητής Γενετικής στο Χάρβαρντ, ανακάλυψαν μία μοναδική αλληλουχία στο DNA, που προστατεύει τα χρωμοσώματα από την εκφύλιση και εν συνεχεία η dr. Blackburn με την dr. Greider, διερεύνησαν εάν η αλληλουχία αυτή, οφείλεται σε κάποιο ένζυμο, γεγονός που τις οδήγησε στην ανακάλυψη της τελομεράσης.

Άνοιξε ο δρόμος για νέες θεραπείες

Η εν λόγω ανακάλυψη, άνοιξε το δρόμο και για άλλους ερευνητές, να αναζητήσουν νέες θεραπείες για ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Η 48χρονη Carol Greider, δήλωσε στο BBC ότι όταν της τηλεφώνησαν για να της ανακοινώσουν τη βράβευσή της, ενθουσιάστηκε πάρα πολύ, καθώς ήταν κάτι που δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί.

Η 60χρονη Elizabeth Blackburn δήλωσε : «Τα βραβεία είναι πάντα καλό πράγμα. Είναι πάντα καλό να αναγνωρίζεται η δουλειά σου και χαιρόμαστε που η δουλειά μας χαίρει εκτίμησης».

Πηγή: cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook