Οι κλιματικές αλλαγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κλίμα

Οι κλιματολογικές αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά αναμένεται να πλήξουν την Αυστραλία και ιδιαίτερα την Βικτόρια.

Πάνω από 80.000 οικήματα που βρίσκονται στις παραλίες της πολιτείας, αναμένεται να κινδυνεύσουν, όχι μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα ευπαθέστερη θεωρείται η περιοχή του Γουέστερν Πόιντ, όπου 18.000 ακίνητα, που η αξία τους ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στις ανωτέρω ανησυχητικές προβλέψεις κατέληξε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε επιτροπή του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τις κλιματολογικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν σε ολόκληρη την χώρα. Η έκθεση, που για να περατωθεί χρειάστηκαν 18 μήνες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τις πολιτειακές κυβερνήσεις, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, το 80% του πληθυσμού της Αυστραλίας κατοικεί κοντά στα παράλια της χώρας και πάνω από 711.000 διευθύνσεις κατοικιών βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, ενώ το υψόμετρο που βρίσκονται τα πιο πάνω ακίνητα δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα κατά ένα μέτρο, το νερό θα προχωρήσει από 50 έως 100 μέτρα στη στεριά, ανάλογα με την εκάστοτε μορφολογία του εδάφους. Αν οι προβλέψεις επαληθευθούν, τότε σε ολόκληρη την Αυστραλία θα κινδυνεύσουν πάνω από 700.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το νερό της θάλασσας θα φτάσει μέχρι και το εθνικό πάρκο του Κακαντού.

[via]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.