Το πιο μεγάλο θαλάσσιο τέρας

Πλειόσαυρος

Το κρανίο του μεγαλύτερου θαλάσσιου τέρατος ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια, μετά τον εντοπισμό σε απομακρυσμένο νησί βόρεια της Νορβηγίας των απολιθωμάτων ενός άγνωστου ως τότε είδους της οικογένειας των πλησιόσαυρων, των θαλάσσιων γιγάντων της εποχής των δεινοσαύρων.

Το κρανίο αυτό βρέθηκε στις νότιες ακτές της Βρετανίας. Το νέο αυτό είδος κυριαρχούσε στους ωκεανούς πριν από 150 εκατομμύρια έτη και ονομάζεται πλειόσαυρος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος πλησιόσαυρων και το πιο τρομακτικό που εμφανίστηκε ποτέ στις θάλασσες.

Όπως αποκαλύφθηκε τα νέα αυτά ευρήματα ανήκουν στον μεγαλύτερο πλειόσαυρο που έχει εντοπιστεί ως τώρα, αφού το κρανίο του έχει μήκος 2,5 μέτρα και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το πλάσμα αυτό είχε μήκος που πιθανότατα ξεπερνούσε τα 15 μέτρα.

Όσον αφορά το δάγκωμα του, ο μέχρι τώρα πιο ισχυρός τυραννόσαυρος Ρεξ δεν λέει τίποτα μπροστά του, αφού το δάγκωμα του πλειόσαυρου εκτιμάται ότι ήταν δύο-τέσσερις φορές ισχυρότερο. Η τροφή που κατανάλωναν αυτά τα θαλάσσια τέρατα ήταν ψάρια, ζώα που έμοιαζαν με κεφαλόποδα και μικρότερα είδη πλησιόσαυρων, και ειδικά εκείνα που είχαν μακρύ και λεπτό λαιμό, όπως δείχνει η εικόνα.