1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS

AIDS

Παγκόσμια ημέρα κατά του ΑΙDS είναι η σημερινή και καθόλου ενθαρρυντικά δεν φαίνεται να είναι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη χώρα μας, καθώς διαπιστώνει ραγδαία αύξηση των φορέων.

Οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν στην Ελλάδα χαμηλή βαθμολογία για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, ενώ η υπουργός Υγείας εξήγγειλε την καθιέρωση εθνικής ημέρας ελέγχου AIDS, ώστε προληπτικά να κάνουν το τεστ όλο και περισσότεροι στη χώρα μας.

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πηγή: Pathfinder.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook