Ντομάτες… καννίβαλοι

Ντομάτα

Στο πλαίσιο των εορτασμών και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου αποφασίστηκε στο Κew η καταγραφή των σαρκοβόρων φυτών. Κι έτσι σύμφωνα με έρευνα των βοτανολόγων των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κew στο Λονδίνο, αποκαλύθφηκε πως μερικά από τα πολύ γνωστά και αθώα μέχρι τώρα για μας φυτά, λουλούδια και λαχανικά, δεν είναι πραγματικά όσο αθώα τα νομίζουμε. Αποκαλύπτοντας λοιπόν οι επιστήμονες αυτοί, στην έρευνα τους την μοχθηρή πλευρά κάποιων φυτών, μεταξύ αυτών και η ντομάτα και η πατάτα, δηλώνουν πως τα συνέλλαβαν να τρώνε έντομα και μικρά ζώα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου τα 650 είδη σαρκοβόρων φυτών και οι βοτανολόγοι του Κew εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι κατά 50% μεγαλύτερος και ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 325 τέτοια φυτά. Επιπλέον οι επιστήμονες δηλώνουν πως μέχρι σήμερα πολλά από τα φυτά δεν έχουν κάνει φανερή την σαρκοφάγα φύση τους, αφού οι μέθοδοι εγκλωβισμού και κατανάλωσης εντόμων και ζώων που ακολουθούν, διαφέρουν από εκείνες των απλών σαρκοβόρων φυτών.

Συγκεκριμένα οι ντομάτες, που όλοι μέσρι σήμερα θεωρούσαμε αθώες, έχουν αναπτύξει κολλώδη τριχίδια πάνω στα οποία παγιδεύονται έντομα και πολύ μικρά σπονδυλωτά ζώα, και τελικά χάνουν τη ζωή τους. Η αποσύνθεση των εντόμων και των ζώων αυτών προσφέρουν διάφορες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, οι οποίες πέφτουν στο έδαφος και απορροφούνται αμέσως από τις ρίζες τους.

Κοινοποιήστε στο Facebook