2010: Ένα έτος γεμάτο τεχνολογικές υποσχέσεις

Τεχνολογία

Ενδιαφέρουσες αναμένονται οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν το 2010 θα εντυπωσιάσουν τους καταναλωτές.

Ορισμένοι από τους όρους που αναμένεται να μας απασχολήσουν τους 12 μήνες του 2010, όσον αφορά τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι οι 3DTV, Tablet PCs, Office 2010, Chrome OS, όπου αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Από πλευράς εταιρειών, φέτος Apple και Google εκτιμάται ότι θα βρεθούν για τα καλά στο προσκήνιο της δημοσιότητας.

Τρισδιάστατη τηλεόραση
Ξεκινώντας χρονικά, η έκθεση Consumer Electronics Show, που ανοίγει τις πύλες της στις 7 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας, αναμένεται να δώσει το στίγμα για το 2010. Και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της τρισδιάστατης τηλεόρασης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι κατασκευαστές όπως η Panasonic και η Sony ενδεχομένως να παρουσιάσουν και 3D τηλεοράσεις που θα είναι εμπορικά διαθέσιμες μέσα στους επόμενους μήνες σε τιμές οι οποίες υποστηρίζεται ότι θα προκαλέσουν θετική έκπληξη.

Microsoft Office 2010
Στο στρατόπεδο της Microsoft, η εξαιρετική πορεία των Windows 7 δημιουργεί αισιοδοξία και για το νέο Office 2010, η δοκιμαστική έκδοση του οποίου είναι ήδη διαθέσιμη. Το μεγάλο στοίχημα του αμερικανικού κολοσσού έχει σχέση με τα κινητά τηλέφωνα, δεδομένου ότι τα Windows Mobile δεν έχουν την απήχηση που θα ήθελε η Microsoft. Γι’ αυτό και ετοιμάζονται πυρετωδώς τα Windows Mobile 7, τα οποία θεωρείται πιθανόν ότι θα παρουσιαστούν στα μέσα Φεβρουαρίου στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Google Chrome OS
Πάντως, στη Google η σημαντικότερη πρόκληση είναι το λανσάρισμα του Chrome OS, του λειτουργικού συστήματος που ετοιμάζει ο αμερικανικός κολοσσός και θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του 2010. Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στη σύνδεση με το Διαδίκτυο, γεγονός που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά θα πρέπει να δούμε στην πράξη ποια υπερτερούν.

Tablet PCs
Το Chrome OS προορίζεται για την αγορά των netbooks, η δημοτικότητα των οποίων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω και της νέας πλατφόρμας της Intel που βοηθά στη βελτίωση των επιδόσεων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Γενικότερα, στους φορητούς υπολογιστές η έμφαση αναμένεται να είναι στη διάθεση μοντέλων με προσιτές τιμές (ελέω κρίσης) και όμορφο σχεδιασμό. Φέτος, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλά νέα μοντέλα με διαφορετική σχεδίαση σε σχέση με ό,τι έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Το Adamo XPS της Dell αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τι θα δούμε από πολλούς μεγάλους κατασκευαστές.

Εντονη φημολογία για τα προϊόντα της Apple

Η Apple δεν θα είναι στη CES, από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένεται φέτος να παρουσιάσει νέα προϊόντα. Η φημολογία για μία συσκευή με οθόνη αφής 8-10 ιντσών και δυνατότητες φορητού υπολογιστή είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τη στιγμή που η Apple έχει ταχθεί ενάντια στα netbooks (μικρού μεγέθους, προσιτοί σε κόστος φορητοί υπολογιστές) και δεν έχει προϊόν στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς. Το αποκαλούμενο και iPad ή iTablet (πιθανότατα άλλο θα είναι το όνομά του) ίσως ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2010, αφήνοντας το καλοκαίρι για το νέο κινητό της Apple. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η μία λέει ότι η Apple θα παραμείνει πιστή στο δόγμα της μίας συσκευής. Η άλλη ότι ο Στιβ Τζομπς ετοιμάζει ένα φθηνότερο μοντέλο από το iPhone, το οποίο θα έχει τιμή πώλησης έως 200 ευρώ, ώστε η Apple να προσεγ­γίσει τα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς και να δημιουργήσει νέο καταναλωτικό κοινό και για τα υπόλοιπα προϊόντα της.

Το 2010 θα είναι η χρονιά επίθεσης του android
Ο ανταγωνισμός στον χώρο της κινητής παραμένει έντονος, με το 2010 να χαρακτηρίζεται ως η χρονιά της επίθεσης του Android, της πλατφόρμας της Google για τα κινητά τηλέφωνα. Τα μοντέλα με Android θα αυξηθούν πολύ, χάρη και στη Motorola, η οποία επανακάμπτει δυναμικά, ενώ αναμένεται να δούμε και νέες υπηρεσίες.

Πηγή: Έθνος

Κοινοποιήστε στο Facebook