Apple iPad

Ο Steve Jobs μέσα από μία παρουσίαση που κράτησε πάνω από 90 λεπτά έδωσε στο φως της δημοσιότητας την πλήρη περιγραφή του νέου tablet PC που τόσο απασχόλησε τον κόσμο του Internet τους τελευταίους μήνες.

Ο λόγος για το iPad, το προϊόν που θα έρθει να συμπληρώσει τις δύο κατηγορίες προϊόντων της Apple. Η συσκευή θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα μεγάλο iPhone αφού μορφολογικά δε διαφέρει και ιδιαίτερα από το δημοφιλές κινητό όσων αφορά τη φιλοσοφία και τη λειτουργικότητα.

Οι εφαρμογές θα βρίσκονται στην κλασική παράταξη που μας έχουν συνηθίσει τα iPhone και iPod touch και ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Flickr και το iTunes.

Για το τελευταίο μάλιστα, ανακοινώθηκε πως το ειδικό Application του έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις προδιαγραφές του iPad, εκμεταλλευόμενο όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Για τη συγγραφή e-mail και κειμένου γενικότερα, στο κάτω μέρος εμφανίζεται ένα ειδικό εικονικό πληκτρολόγιο που λόγω και του μεγέθους της οθόνης είναι αρκετά μεγάλο.

Η συσκευή φτάνει σε πάχος τη μισή ίντσα ενώ το βάρος της είναι αρκετά μικρό (680 γραμμάρια για το WiFi μοντέλο και 730 για το 3G). Η οθόνη του iPad είναι LED υποφωτιζόμενη, τεχνολογίας IPS, φτάνει σε ανάλυση 1024×768 και λόγω του ότι υποστηρίζει την τεχνολογία αφής, υποστηρίζει και όλα τα multi-touch gestures που έχουν γίνει γνωστά στα συστήματά της.

Ο επεξεργαστής του iPad είναι 1GHz και στην αγορά θα διατεθούν τρία βασικά μοντέλα που θα χωρίζονται βάσει της προσφερόμενης χωρητικότητας (16, 32 και 64GB flash μνήμης).

Στον τομέα της συνδεσιμότητας θα υποστηρίζονται 802.11n, WiFi, Bluetooth 2.1 και EDR, ενώ η συσκευή θα χαρακτηρίζεται ακόμη από το accelerometer, την ενσωματωμένη πυξίδα, το ηχείο, το μικρόφωνο και την υποδοχή σύνδεσης. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα φτάνει τις 10 ώρες λειτουργίας και τις 30 ημέρες σε stand by mode. Το εντυπωσιακό είναι πως όλες οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί και είναι ήδη διαθέσιμες μέσω App Store θα είναι συμβατές με το iPad, ενώ οι developers έχουν προμηθευτεί ήδη το νέο σετ προγραμματιστικών εργαλείων για να προσαρμόσουν το software τους έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας συσκευής (μεγαλύτερη οθόνη πχ.).

Μία ειδική εφαρμογή με την ονομασία iBooks θα προσφέρει μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου interface αρκετά βιβλία για αγορά, ενώ και η σουίτα εφαρμογών iWork θα διατεθεί σε ειδική έκδοση, με το κάθε πρόγραμμα να τιμάται προς 9.99 δολάρια. Άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι στην αγορά θα κυκλοφορήσουν και οι αντίστοιχες 3G εκδόσεις των παραπάνω 3 μοντέλων, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μέσω 3G δικτύων.

Όσον αφορά στην τιμή των προϊόντων, αυτή θα διαμορφωθεί ως εξής: τα μοντέλα χωρίς 3G υποστήριξη θα κοστίζουν: $499 (16GB), $599 (32GB) και $699 (64GB), ενώ αυτά με την 3G υποστήριξη θα τιμώνται προς $629 (16GB), $729 (32GB) και $829 (64GB). Η κυκλοφορία των 3G μοντέλων έχει οριστεί για τα τέλη Απριλίου, ενώ αυτά των απλών στα τέλη Μαρτίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.apple.com/ipad/, ενώ ένα επεξηγηματικό video υπάρχει στη διεύθυνση http://www.apple.com/ipad/#video.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υποστηρίζεται στο iPad ούτε ελληνική γλώσσα, ούτε ελληνικό πληκτρολόγιο, ούτε ελληνικός ορθογράφος, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει μέχρι να διατεθεί το προϊόν στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Steve Jobs ανακοίνωσε ακόμη πως:

– Οι πωλήσεις του iPod ξεπέρασαν ήδη τα 250 εκατομμύρια
– Ο αριθμός των Apple Retail Stores έφτασε τα 284
– Πάνω από 140 χιλιάδες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες από το App Store για τα iPhone και iPod touch.
– H Apple αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορητών συσκευών, ξεπερνώντας τις Nokia, Samsung και Sony.

Πηγή: Nooz.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook