Δίποδη βάδιση γιατί κοστίζει λιγότερο

Εξέλιξη

Αμερικανική ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ενέργεια που καταναλώνουν άνθρωποι και χιμπαντζήδες όταν περπατούν. Διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος διποδισμός είναι τέσσερις φορές λιγότερο ενεργοβόρος από το τετράποδο βάδισμα των χιμπαντζήδων. Γράφοντας στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζει ότι ίσως έτσι εξηγείται η υιοθέτηση της δίποδης βάδισης και άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει εναλλακτικές εξηγήσεις για τη δίποδη βάδιση. Ορισμένοι υποθέτουν ότι εξελιχθήκαμε έτσι γιατί οι πρώιμοι άνθρωποι έπρεπε να φθάνουν ψηλά για να συλλέγουν τροφή και να την περνούν στους συντρόφους τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε του τετράποδου περπατήματος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συχνά όρθια στάση των ουραγκοτάγκων καθώς κινούνται από κλαδί σε κλαδί.

Επιστημονική μελέτη του 1973 είχε εντοπίσει πολύ μικρές διαφορές ενεργειακής κατανάλωσης ανάμεσα στον διποδισμό και την τετράποδη βάδιση, αλλά τα συμπεράσματά της ήταν αμφοσβητούμενα καθώς στην έρευνα είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο νεαροί χιμπαντζήδες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο David Raichlen και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τουσκόν, επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας πέντε ενήλικους χιμπαντζήδες. Όπως προέκυψε, οι άνθρωποι κατανάλωναν τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια.

Ο Dr Raichlen θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις σε απολιθώματα του είδους του Αυστραλοπίθηκου, για την προσαρμογή των πρώτων ανθρώπων στη δίοπδη βάδιση, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο μήκος ποδιού.

Κοινοποιήστε στο Facebook