24 Μαϊου: Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων

Πάρκο

Από το 1999 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με τους εναπομείναντες αστικούς βιότοπους.

Η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σαν πυκνό πέπλο σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στον αφιλόξενο τσιμεντένιο περίγυρο. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια οικολογική και κοινωνική αξία.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή της οικολογικής αξίας των αδόμητων χώρων, την ανάδειξή τους ως βασικά στοιχεία της ποιότητας ζωής καθώς και την απόκτηση γνώσεων για την αστική βιοποικιλότητα.

Την Παρασκευή 28 Μαΐου πραγματοποιείται Έκθεση και βράβευση των έργων του «13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Τεχνητής Φωλιάς για Πουλιά». Ο Μαθητικός Διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου. Πάρκο «Α. Τρίτσης», αίθουσα «Παλαιό Οινοποιείο», ώρα 18.00 – 21.00

Κοινοποιήστε στο Facebook