Άνδρες μέσα σε γυναικεία σώματα μέσω τεχνολογίας

Virtual Reality

Άνδρες σε σώματα γυναικών… μετά την κινηματογραφική ταινία What Women Want, όπου ο Mel Gibson είχε τη δυνατότητα να ακούσει τις σκέψεις των γυναικών, 24 άνδρες που συμμετείχαν σε πείραμα με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας αισθάνονταν πως βρίσκονταν σε γυναικεία σώματα! Ανέφεραν μάλιστα πως αισθάνονταν να κατέχει τον εαυτό τους το σώμα μίας γυναίκας…

Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα κράνος εικονικής πραγματικότητας που επέτρεπε στους άνδρες εθελοντές να βλέπουν και να ακούνε τον κόσμο γύρω τους σαν να ήταν γυναίκες. Όταν κοιτούσαν χαμηλά το «γυναικείο» σώμα τους, μπορούσαν να δουν τα φορέματα που νόμιζαν ότι φορούσαν!

Στο πείραμα, που ενδέχεται να ρίξει φως στο πώς οι άνθρωποι διακρίνουν τους εαυτούς τους από τους άλλους, το αίσθημα ανταλλαγής ταυτότητας ήταν τόσο πειστικό που ξεπερνούσε τη σωματική ταύτιση, καθώς ο εαυτός των ανδρών άρχισε να αντιδρά αντανακλαστικά στα γεγονότα του εικονικού κόσμου σαν να ήταν γυναίκα.

Ο νους του ανθρώπου, βάσει του πειράματος, φαίνεται πως έχει μία πολύ ρευστή εικόνα για το σώμα του. Η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση ενός από τα σημαντικότερα αινίγματα της νευροεπιστήμης: με ποιο ο τρόπο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα μέρος του σώματός μας από κάτι άλλο στον περιβάλλοντα χώρο. Τέτοιου είδους έρευνες μπορεί μελλοντικά να βοηθήσουν ασθενείς που έχουν πληγεί από εγκεφαλικό και άλλα ιατρικές παθήσεις, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το σώμα τους.

«Αυτή η έρευνα ανοίγει ένα νέο δρόμο στην εικονική πραγματικότητα, καθώς δεν μεταμορφώνει μόνο την αίσθηση του χώρου, αλλά και την αίσθηση του εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη τεχνολογία που να επιτρέπει σε κάποιον να κοιτάει προς τα κάτω και να βλέπει ότι έχει ένα άλλο σώμα, αλλά να έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι το δικό του», σημείωσε ο Μελ Σλέιτερ, επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος, εκτός συνεργάζεται με το Καταλανικό Ινστιτούτο Ερευνών και Προωθημένων Μελετών της Βαρκελώνης και με το τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του University College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Μελ Σλέιτερ, «αν μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι τα σώματά τους είναι διαφορετικά, τότε τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, δείχνουν πως επίσης επηρεάζεται η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που σκέφτονται. Μπορούν να έχουν νέες εμπειρίες. Κάποιος που είναι αδύνατος, μπορεί να μάθει πως είναι να είναι χοντρός. Ένας άνδρας μπορεί να έχει την εμπειρία του τι σημαίνει να είναι γυναίκα», κατέληξε.

Το πείραμα διενεργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, υπό τον Μελ Σλέιτερ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.

Πηγή: Cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook