“Υδάτινη λεωφόρος” μήκους 40 Αμαζονίων

Αυστραλοί και Iάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ταχύτατα κινούμενο, υποθαλάσσιο ρεύμα, κοντά στην Ανταρκτική, το οποίο μεταφέρει όγκο νερού ισοδύναμο με 40 Αμαζόνιους ποταμούς.

Οι επιστήμονες είχαν μέχρι τώρα κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη του ρεύματος, αλλά ποτέ δεν το είχαν εντοπίσει.

Τοποθέτησαν λοιπόν όργανα μέτρησης σε διάφορα σημεία του βυθού, σε βάθος μέχρι 4,5 χλμ., και επί δύο χρόνια μετρούσαν την ταχύτητα, την θερμοκρασία και την αλμυρότητα του ρεύματος.

Το ρεύμα κινείται σε βάθος περίπου 3,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη των επιστημόνων, καθώς δεν περίμεναν να κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα σε τόσο μεγάλο βάθος.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για το ταχύτερο βαθύ ωκεάνιο ρεύμα που έχει βρεθεί, με μέση ταχύτητα 20 εκατοστών το δευτερόλεπτο, που μερικές φορές ξεπερνά τα 700 μέτρα την ώρα.

Έχει μέσο πλάτος 50 χιλιομέτρων και μεταφέρει πάνω από 12 εκατ. (μερικές φορές μέχρι 30 εκατ.) κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο του πολύ κρύου και αλμυρού νερού που προέρχεται από την Ανταρκτική και κινείται βόρεια από αυτήν, προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η σημασία των μεγάλων ρευμάτων είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Για παράδειγμα, το Ρεύμα του Κόλπου μεταφέρει θερμό νερό στο βόρειο Ατλαντικό, κάνοντας πιο ήπιο το κλίμα της Ευρώπης.

Τυχόν μεταβολή ή εξαφάνιση του ρεύματος αυτού, κάτι που έχει συμβεί στο μακρινό παρελθόν και, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, προκάλεσε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στη Γη και μπορεί επίσης να εγκαινίασε μια αργή διαδικασία μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων, θα βύθιζε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε μια νέα εποχή παγετώνων.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό τον ωκεανογράφο Στιβ Ριντούλ του αυστραλιανού Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα και το Οικοσύστημα της Ανταρκτικής και τον ωκεανογράφο Γιασούσι Φουκαμάτσι του ιαπωνικού πανεπιστημίου Χοκάιντο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το “Nature”.

Πηγή: Cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook