Πλανήτης καταβροχθίζεται από τον ήλιο του

Πλανήτης καταβροχθίζεται από τον ήλιο του

Την εικόνα ενός πλανήτη που “καταβροχθίζεται” σιγά σιγά από τον ήλιο του, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες, βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο Hubble. Το φαινόμενο ήταν γνωστό στους αστρονόμους αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε εικόνα από αυτή την εντυπωσιακή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης – που γνωρίζουμε με το όνομα “Wasp-12b”, έχει μπροστά του μόνο 10 εκατομμύρια χρόνια ζωής πριν εξαφανιστεί εντελώς από τον ήλιο του. Βρίσκεται τόσο κοντά στον ήλιο του που μία πλήρης περιστροφή γύρω του κρατάει όσο 1,1 ημέρα της γής και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι 1.500 βαθμοί Κελσίου.

Λόγω της υπερβολικής ζέστης, η ατμόσφαιρά του έχει διασταλεί και έχει γίνει όσο τρεις φορές η ακτίνα του Δία και τα υλικά του εξανεμίζονται προς τον ήλιο του.

“Βλέπουμε ένα τεράστιο σύννεφο από ύλη γύρω από τον πλανήτη. Ξεφεύγει από αυτόν και θα ενσωματωθεί στον ήλιο” αναφέρει η Καρολ Xάσγουελ, καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε και την εικόνα, με όσα στοιχεία συνέλεξε το Hubble από το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την αστρονόμο ορισμένα από τα υλικά στοιχεία που συμμετέχουν σε αυτό το “δείπνο” του ήλιου, δεν έχουν εντοπιστεί ξανά σε πλανήτες έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Πηγή: Nooz.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook