MS Office 2010

Περισσότερη κορδέλα, OneNote σε όλες τις εκδόσεις, σημαντικές αναβαθμίσεις στις δυνατότητες, μινιμαλισμός στην εμφάνιση, ενσωματωμένη μηχανή screenshot και photo editor, αναδιατάξεις εγγράφων με απλά drag ‘n’ drop, επεξεργασία από πολλούς υπολογιστές… Χρειάζεται να πούμε κι άλλα για το νέο Office;

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις στο νέο Office 2010 είναι η ταχύτητα. Από πλευράς λογικής και δυνατοτήτων μοιάζει με απλή αναβάθμιση της προηγούμενης έκδοσης αλλά το Office 2010 είναι αέρινο. Αστραπιαίο στην εκκίνηση, ταχύτατο την αλλαγή των μενού και στη λειτουργία της Κορδέλας, χωρίς ίχνος καθυστέρησης στην αναπαραγωγή γραφικών, την εμφάνιση γραφημάτων και την μεταφορά περιεχομένου μεταξύ των προγραμμάτων (π.χ. δεδομένων από το Excel στο Powerpoint).

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, η έκδοση beta που έδωσε στην κυκλοφορία η Microsoft προκειμένου να έχει το feedback της κοινότητας των χρηστών είναι λιγότερο εντυπωσιακή, χωρίς έντονα χρώματα και πιο μινιμαλιστικό design στην επιφάνεια εργασίας.

Τι έχει γίνει , όμως, από πλευράς ουσίας; Το Office 2010 περιέχει σημαντικές αναβαθμίσεις στις δυνατότητες και στις εντολές των προγραμμάτων. Ιδού οι πιο σημαντικές από αυτές.

Περισσότερη Κορδέλα

Η Κορδέλα, η μεγάλη καινοτομία στο Office 2007, προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Κάποιοι τη λάτρεψαν, κάποιοι τη μίσησαν και λίγο μετά την κυκλοφορία της σουίτας βγήκαν προγράμματα για να την αντικαταστήσουν με τα παραδοσιακά μενού.

Στο νέο Office η Κορδέλα παραμένει και βρίσκεται σε όλα τα προγράμματα συμπεριλαμβανομένων του Outlook και του OneNote. Μια ακόμα πιο σημαντική διαφορά είναι ότι οι εντολές που εμφανίζει η κορδέλα ρυθμίζονται.

Έτσι κάποιος μπορεί να φτιάξει μια δική του Κορδέλα ή αν επιμένει στα παραδοσιακά μενού να ρυθμίσει την Κορδέλα να εμφανίζει τις ίδιες εντολές με παλιότερες εκδόσεις. Οι ρυθμίσεις γίνονται με δεξί κλικ στην Κορδέλα και την επιλογή Customize The Ribbon. Από τις εντολές που εμφανίζονται αριστερά επιλέγουμε τις επιθυμητές και τις κάνουμε add στο δεξί πλαίσιο.

File Tab

To Office Βutton, το στρογγυλό κουμπί που υπήρχε στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης, έχει αντικατασταθεί με το File Tab, μια καρτέλα στην Κορδέλα η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες και έχει εμπλουτιστεί με νέες εντολές όπως η αποθήκευση στο Sharing Point ή η αλλαγή τύπου αρχείου.

H μετάβαση στο File Tab γίνεται μόνο με κλικ ενώ όταν κάνεις scroll μεταφέρεσαι πάνω κάτω στα μενού της καρτέλας και δεν αλλάζεις Tab όπως γίνεται στις υπόλοιπες καρτέλες της Κορδέλας.

Αλλαγές στο Outlook

Το Outlook είναι το πρόγραμμα με τις σημαντικότερες αλλαγές. Πέρα από την Κορδέλα και το File Tab έχουν προστεθεί ένα Ignore Button που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής όλων την μηνυμάτων σε μια συνομιλία που έχουν ήδη σταλεί αλλά και όσων θα σταλούν μελλοντικά.

Η διαχείριση των συνομιλιών είναι επίσης ευκολότερη όταν χρησιμοποιείται το Conversations View (προβολή των μηνυμάτων κατά συνομιλία). Με δεξί κλικ προβάλλονται όλες οι δυνατές εντολές όπως Open, Copy, Print, Mark as Unread, Quick Steps κ.α. Το τελευταίο είναι μια εντολή στο Home Tab της Κορδέλας που δημιουργεί συντομεύσεις σε εργασίας που θέλουν μερικά κλικ.

Π.χ. όταν κάποιος θέλει να προωθήσει ένα μήνυμα πρέπει να πατήσει forward, να γράψει τη διεύθυνση και να πατήσει Send. Αν κάνει αυτές τις ενέργειες συχνά τότε μπορεί να τις βάλει σε ένα σύνδεσμο προς συγκεκριμένο παραλήπτη και να εξοικονομεί χρόνο.

Screenshots

Μια νέα λειτουργία στο Word 2010 είναι η λήψη Screenshot μέσα από την Κορδέλα (Insert>Screenshot) και η αυτόματη επικόλληση τους στο έγγραφο κειμένου. Με αριστερό κλικ στο Screenshot, η επιφάνεια εργασίας περνάει στο παρασκήνιο και εμφανίζεται ένα crop tool για την λήψη της εικόνας. Η εισαγωγή της εικόνας γίνεται αυτόματα στο κείμενο ενώ προβάλλεται μια σειρά από διαθέσιμες εικόνες για επικόλληση. Μετά την επιλογή της επιθυμητής μπορεί να γίνει επεξεργασία με ενσωματωμένο photo editor.

Γραφικά

Οι δυνατότητες προσθήκης και επεξεργασίας γραφικών έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά και φτάνουν τα επίπεδα προγραμμάτων όπως το Photoshop. Ηκορδέλα προβάλλει (όπως και στα γραφήματα του Excel) μια προεπισκόπηση της εικόνας για τα καλλιτεχνικά εφέ. Επιπλέον, στο PowerPoint τα φίλτρα, τα εφέ και τα γραφικά μπαίνουν και στα βίντεο. Τα SmartArt είναι επίσης αναβαθμισμένα με νέα σχέδια.

Sparklines και Slicers

Τα Sparklines είναι μικρά γραφήματα σε μέγεθος κελιού που εμφανίζονται αυτόματα δίπλα σε αριθμητικά δεδομένα. Η απεικόνιση γίνεται με γραμμή δεδομένων αλλά μπορεί να ρυθμιστούν ώστε να προβάλλουν ράβδους κ.α. μορφές γραφημάτων.

Τα Slicers είναι φίλτρα δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε Pivot Tables και να ενημερώνονται αυτόματα όταν αλλάζει κάποιο αριθμητικό δεδομένο. Και τα δύο δημιουργούνται από το ΙnsertΤab.

Navigation Pane

Μια από τις πολύ σημαντικές προσθήκες στο Word 2010 είναι το Navigation Pane (View>Navigation Pane). Μοιάζει με το χάρτη εγγράφου (χρειάζεται την προσθήκη επικεφαλίδων μέσω της μορφοποίησης) που υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις αλλά δίνει τη δυνατότητα αναδιάταξης των ενοτήτων ενός εγγράφου με ένα απλό Drag ‘n’ Drop από το Navigation Pane.

Προστασία εγγράφων από ιούς

Αν κάποιος χρήστης κατεβάσει ένα αρχείο κειμένου από το διαδίκτυο και προσπαθήσει να το ανοίξει για να το τροποποιήσει θα δει μια κόκκινη μπάρα και ότι το πρόγραμμα δεν το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Πατώντας στο κουμπί Enable Editing εμφανίζεται η Κορδέλα και επιτρέπονται οι τροποποιήσεις.

Το OneNote αναβαθμίζεται

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η Κορδέλα αλλά στις αρχικές ρυθμίσεις δεν εμφανίζεται αυτόματα. Παράλληλα επιτρέπει την σύγχρονη επεξεργασία ενός εγγράφου από πολλούς διαφορετικούς χρήστες ενώ κάθε αλλαγή σημαίνεται με χρώμα ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν τις αλλαγές. Μια άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι αυτόματη εισαγωγή συνδέσμου σε περιεχόμενο που προβάλλεται εκείνη τη στιγμή όπως μια ιστοσελίδα ή ένα βίντεο.

Σύγχρονη επεξεργασία

Το Word μπορεί να αποθηκεύσει και διαφορετικές εκδόσεις ενός αρχείου και να επιτρέψει την επεξεργασία του από διαφορετικούς υπολογιστές.

Πηγή: MEN 24

Κοινοποιήστε στο Facebook